İzmir Bornova Belediyesi'nde sendika karşıtı tutum

İzmir Bornova Belediyesi, Genel İş yöneticisini sürgün etmek isterken sürgüne karşı destek vermek isteyen işçileri de işten atmakla tehdit etti.

12 Mayıs 2017 13:37
Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'de biten ihaleyi gerekçe gösteren Bornova Belediyesi, İş Hukuku'na ve TİS sözleşmesine aykırı bir şekilde Genel İş yöneticisini sürgün etmek isterken, sürgüne karşı destek vermek isteyen işçileri işten atmakla tehdit etti. Sendika ise yaptığı eylemle uygulamadan vazgeçilmesini istedi. 

Bornova Belediyesi Spor Hizmetleri Müdürlüğü'nde tesis yöneticisi olarak görev yapan DİSK Genel İş Sendikası İzmir 7 Nolu Şube Disiplin Kurulu Başkanı Özgür Gönen 30 Nisan tarihinde biten ihalenin ardından 12 gün boyunca aynı birimde ve aynı görevi ile çalıştırıldığı halde iş başı yaptırılmadı. 

Sendika bu süreçte hem üst işveren olan belediye hem de taşeron şirket ile yaptığı görüşmelerle sorunun çözülmesi için çaba gösterdi ancak Disiplin Kurulu Başkanı Gönen'in işe girişi noktasında adım atılmadı. Bornova Belediyesi gerekçe olarak yeni taşeron şirketin kararını gösterirken, taşeron şirket ise kendilerinin böyle bir kararı olmadığını dile getirdi. 

Öte yandan Gönen'e destek veren Şube Yönetim Kurulu üyesi ve park bahçeler müdürlüğü çalışanı Ahmet Sönmez de belediyenin isteği doğrultusunda bağlı bulunduğu taşeron şirket Liman AŞ tarafından işten çıkarılmak isteniyor. Sendikanın verdiği bilgilere göre belediye yetkilileri, taşeoran şirketi arayarak maliyeti ne olursa olsun Sönmez'in işten çıkarılmasını istediklerini söyledi.

EYLEME KATILMAK İSTEYEN İŞÇİLERE TEHDİT

Genel İş Sendikası İzmir 7 Nolu Şube, belediyeye ait Atatürk Kapalı Spor Kompleksi'nin önünde açıklama yaptı. Açıklama ilk olarak işçilerin çalıştığı belediyenin spor müdürlüğünün binasının önünde yapılmak istendi ancak eylemi kırmak isteyen belediye, işçileri Atatürk Spor Kompleksi'ne çağırdı. 

Sendika bundan dolayı eylemi Atatürk Spor Salonu'nun önüne çekmek zorunda kaldı ancak belediyenin sendikal karşıtı tutumu bununla da bitmedi. Eyleme katılmak isteyen işçiler, Spor İşleri Müdürü tarafından işten atılmakla tehdit edildi. 

Genel İş İzmir 1 ve 2 Nolu Şube yöneticileri ve işyeri temsilcilerinin de destek verdiği açıklamada “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” pankartı açılırken “Köle değil işçiyiz, sendika ile güçlüyüz”, “Birleşe birleşeşe kazanacağız”, “Özgür Gönen yalnız değildir” ve “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı. 

'GENEL İŞ AİLESİNE SALDIRIDIR'

Basın metnini okuyan Şube Başkanı Kemal Köroğlu, yapılanları DİSK Genel İş ailesine saldırı olarak gördüklerini belirterek "Bornova Belediyesi'nin göstermiş olduğu tutumundan vazgeçmesi, işçi ve emekçinin üzerinde uygulanan mobing ve baskının kaldırılmasını ve şubemiz disiplin kurulu yöneticisi Özgür Gönen'in 6356 Sayılı Kanun'un 24. maddesi gereğince aynı işyeri ve aynı görev tanımı ile işe başlatılmasını talep ediyoruz. Taleplerimiz yerine gelmediği sürece tüm örgütlü yapımızla sorun çözülünceye kadar eylemlerimize devam edeceğiz" dedi.  

'EYLEMLERİ BELEDİYE ÖNÜNE TAŞIRIZ'

İşçilerin yaşadığı sorunların çözümünün taşeron sistemin kaldırılmasından geçtiğini belirten Köroğlu, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla'ya çağrıda bulunarak, sendika karşıtın tutumun son bulmaması durumunda  eylemlerini bütün işçilerin katılımı ile Bornova Belediyesi Başkanlığı'nın önüne taşıyacaklarını duyurdu. 
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

TEKNOROT direnişi bitti verilen sözler unutuldu

SONRAKİ HABER

Hakim,‘Türkiye’yi değil Zarrab’ı koruyacağız’ belgesi istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...