12 Mayıs 2017 13:28

TEKNOROT direnişi bitti verilen sözler unutuldu

TEKNOROT işçisinin başlattığı direnişin alay komutanının şahitliği ile sözler vererek bitmesini sağlayan patron verdiği sözleri unuttu.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Türk Metal’in satış sözleşmesine karşı başlattıkları direnişleri patronun “Biz bir aileyiz. Direnişi bitirin eskisi gibi aile olalım” sözleri ve emniyet müdürü ile il alay komutanının şahitliğiyle bitirilen TEKNOROT’ta daha ilk gün verilen sözler unutuldu. Görev yeri değiştirilmesinden, uzun çalıştırmaya kadar işçiler üzerindeki baskı artarken, işçiler baskılara karşı birlik olma çağrısında bulundu. 

Bir TEKNOROT işçisi fabrikaya geçip işbaşı yaptıktan sonra yaşananları şöyle anlattı: “Bir arkadaşımızın ayağında problem vardı. Resmi olarak raporu yoktu ama doktor, ayakta çalışmamasını tavsiye etmişti. O da bunu fabrikada şefleriyle konuştu. Ona bir tane sandalye verdiler. 1.5 senedir oturarak çalışıyordu. Şimdi arkadaşın sandalyesini aldılar. Şimdiye kadar buna müsaade edenler şimdi izin vermiyorlar.”

TUTANAK VE FAZLA ÇALIŞTIRMA

Önceki gün 16.00-00.00 vardiyasında çalışan işçilerin çoğunun rapor alarak fabrikaya gelmediğini belirten bir başka işçi de “Bu vardiya eleman eksikliğinden dolayı çalışmadı. Rapor alanlar hakkında tutanak tutulacağı konuşuluyor. Patron hem 3 günlük direniş boyunca hem de bu çalışmayan vardiyada doğan zararı karşılamak için yine bize yükleniyor. Normalde 8 saat çalışıyoruz, 08.00-16.00 vardiyasını 08.00-20.00 yaptılar. Zararı, bizi fazla çalıştırarak çıkarmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Patronun işçiler üzerindeki baskıyı artıracağı, böyle giderse işten atmaların da başlayacağı uyarısında bulunan başka bir işçi de birlik olunması gerektiğini dile getirdi. “Birbirimize sahip çıkmalıyız” diyen işçi şöyle devam etti: “Şimdi fabrika içerisinde birliğimizi sağlarsak bu baskıları sonlandırabiliriz. Bizim en yakın zamanda bir araya gelerek ne yapmamız gerektiğini düşünüp konuşmamız lazım. Eğer bunu yapamazsak, baskıları sessizlikle geçiştirirsek herkese yazık olur. Biz 3 gün direndik. O direnişimize de ayıp ederiz.”

ÖNCEKİ HABER

Bakanlık ILO  Anayasası’nı ihlal etti

SONRAKİ HABER

İzmir Bornova Belediyesi'nde sendika karşıtı tutum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa