12 Mayıs 2017 13:00

‘Muazzam iş’ denilerek tahribatın üstü örtülüyor

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi Zeynel Bey Türbesi'nin bulunduğu yerden taşınma işlemine tepki gösterdi. 

Paylaş

Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı ve HES projesi kapsamında tarihi Zeynel Bey Türbesi bulunduğu yerden taşınma işlemi yapıldı. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi taşıma işlemine tepki gösterdi. 

Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması işlemi yapıldı. Bölgedeki baraj projesi ve bazı tarihi eserlerin taşınma işlemi tepkilere rağmen devam ediyor. Ilısu Barajı ve HES Projesinin konsorsiyumunda iş cinayetleriyle ve tartışmalı işleriyle gündemden düşmeyen  iktidara yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding de bulunuyor. Hasankeyf’te, Zeynel Bey Türbesi dahil 9 tarihi eserin daha taşınması planlanıyor. Ancak 12 bin yıllık bir geçmişi olan Hasankeyf’in sular altında kalmasına yöre halkı ve çevreciler tepki gösteriyor. 

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Hasankeyf Matters tarafından konuya ilişkin yapılan ortak yazılı açıklamada, “Zeynel Bey Türbesi’ni taşıma projesi Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi gibi baştan sona yanlış ve hiçbir şekilde kabul edilir proje değildir. Dicle Vadisi’nde büyük bir sosyal, kültürel ve ekolojik yıkım kapımızın önünde. Zeynel Bey Türbesi’ni taşıma projesinin iptalini, Ilısu Projesi’nin bir an önce durdurulmasını ve tüm paydaşlar arası Hasankeyf/Dicle bölgesinin sürdürülebilir kalkınmasına ilişkin bir toplumsal konsensüse ulaşmak amaçlı yeni ve geniş bir tartışma talep ediyoruz” denilmişti. 

‘TARİH YOK EDİLİYOR’

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi tarafından gazetemize yapılan açıklamada ise taşınma işleminin  halka ve çevre kurumlarına danışılmadan yapıldığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kültürel varlıklar yerinde, doğal ortamlarında korunmalı. Bir tarih alınıp başka yere konulamaz. Halk, ‘Önce evlerimizi aldılar, şimdi Hasankeyf’i tamamen yok edecekler’ diyor. Halk uzun yıllardır buradaki kültürel varlıklarla bir bütün halinde yaşıyor. Şimdi bir tarih yok ediliyor. Ilısu Barajı ile birlikte 200 köy ve  12 bin yıllık Hasankeyf sular altında kalacak. Yaşam, kültürel benlik ve doğal yaşam ortadan kaldırılıyor. Zeynel Bey Türbesi’nin taşınmasının çok büyük bir olay olarak lanse edilmesi, yapılan doğa ve kültür tahribatının üstünü örtmek anlamına geliyor. Modern tekniklerle buradaki doğal ve kültürel varlıkların korunması gerekiyor. Ancak ciddi bir yıkım ile karşı karşıyayız.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Manisa Eğitim Sen: Hükümet harekete geçmeli

SONRAKİ HABER

Sancar: Asıl mesele Türkiye'nin Suriye politikası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...