12 Mayıs 2017 08:38

Basın örgütleri Güven’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi

cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in gözaltına alınmasına basın meslek örgütlerinden tepki yağdı.

Paylaş

cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in gözaltına alınmasına basın meslek örgütlerinden tepki yağdı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, gözaltına alınan cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven serbest bırakılmasını gerektiğini belirterek “Gazetecilik suç değildir” diye yazdı. 

'TÜRKİYE'Yİ DEMOKRASİ'DEN UZAKLAŞTIRIYOR'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak cumhuriyet.com.tr yayın yönetmeni Oğuz Güven’in bir haberdeki başlık nedeniyle gözaltına alınmasının basın özgürlüğü açısından endişe verici olduğunu,  gazetecilere yönelik  baskıların Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştırdığını duyurdu.

“Bu olayda da örneğini gördüğümüz  ‘gazetecilerin birbirlerini hedef göstermesi’ ise mesleki dayanışma açısından yaralayıcı ve meslek adına utanç verici bir yaklaşımdır. Tüm meslektaşlarımızı  yaşadığımız bu ağır süreçte daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz” diyen TGC açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Tekrar hatırlatıyoruz, ‘gazetecilik suç değildir!’ Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapan gazeteciler, haber yaptıkları için gözaltına alınmamalı, tutuklanmamalıdır. Tüm yaşamı boyunca sadece gazetecilik yapmış olan  Yönetim Kurulu Üyemiz, değerli meslektaşımız Oğuz  Güven’in en kısa sürede serbest kalmasını istiyoruz.” 

'DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMAZ'

Oğuz Güven ve Gazeteci Serhat Yaruk’un gözaltına alınması ile ilgili bir açıklama yapan Basın Konseyi, “159 gazeteci tutukluyken, 100 gazeteci aranırken yeni bir şok yaşadık. Gazetecilerin serbest bırakılmasını ve tutuksuz yargılanmalarının sağlanmasını beklerken, yeni gözaltılar ve yeni tutuklamalar, demokrasiyle bağdaşmaz ve bunun gerekçesi açıklanamaz” ifadelerini kullandı. 

“Artık kelimeler izleniyor, manşetler gözaltına alınıyor” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Suç isnadı var ise ve ‘zanlı’ Cumhuriyet gibi köklü bir gazete haber sitesinin Yayın Yönetmeni ise, yapılacak şey onu ifadeye davet etmek olmalıdır. Evinden gözaltına almak, totaliter rejimlere özgüdür. Basın Konseyi olarak tüm gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını, cezaya dönüşen uzun tutukluluk uygulamasının bir an önce sona erdirilmesini ve yeni soruşturmaların doğrudan gözaltı ve tutuklamalara başvurulmadan sürdürülmesini istiyoruz.”

‘GAZETECİLER BU KARA TABLOYU HAK ETMİYOR’

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in attığı bir başlıktan dolayı gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yarkadaş, “Gazetecilerin gözaltına alınmadığı gün neredeyse yok gibi...” dedi.

Oğuz Güven’in İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Güvenlik Şube tarafından gözaltına alındığını açıklayan Yarkadaş, “Oğuz Güven’le ilgili bir soruşturma varsa, bu savcılığa davet edilip ifadesinin alınması yoluyla yürütülebilirdi” ifadelerini kullandı.

Yarkadaş, “Ancak ne yazık ki; anlayış değişmiyor ve gazeteciler evlerinden sabahın kör saatinde alınmaya devam ediliyor. Bu yöntem kabul edilemez” dedi. Güven’le ilgili olarak emniyet yetkililerinden bilgi aldığını belirten Yarkadaş, “Gazeteciler bu kara tabloyu hak etmiyor” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

SDG: Rakka operasyonu yaz başında başlayacak

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de Yıldız Sunta işçileri grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...