12 Mayıs 2017 00:35

'İş bittikten sonra değil önceden hazırlık yapmalıyız'

B/S/H işçileri, TEKNOROT’ta yaşananların 'değiştik' diyen Türk Metal’in aynı anlayışla devam ettiğini belirterek mücadele edeceklerini vurguladı.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Düzce’de bulunan TEKNOROT işçilerinin Türk Metal’in satış sözleşmesine karşı yaptığı direniş MESS grup sözleşmesi kapsamında olan fabrikalarda da ‘Bizim sözleşmemizin akıbeti ne olacak’ tartışmalarını tetikledi. Grup sözleşme kapsamında yer alan ve 6 bin kişinin çalıştığı B/S/H işçileri, TEKNOROT’ta yaşananların “Değiştik” diyen Türk Metal’in aynı anlayışla devam ettiğini belirterek mücadele edilmeden hak elde edilemeyeceğini söyledi. 

TÜRK METAL AYNI HAVADA

Türk Metal’in işçiye sormadan büyük kayıplar getiren sözleşmelere imza atması nedeniyle işçilerin sendikacılara olan güveni kalmamış, 2015 yılında Renault işçilerinin öncülüğünde yaşanan metal fırtınanın ardından ise bu durumu değiştirmek isteyen Türk Metal “Değiştik” açıklamaları yapmıştı. TEKNOROT’ta yaşananlara, işten atılmalar ve çalışma koşullarının ağırlaşması karşısında Türk Metal’in kendilerini yalnız bırakan tutumuna işaret eden B/S/H işçileri ise değişen bir şeyin olmadığını söyledi. Bir işçi bu durumu “Türk Metal yine işçiden habersiz sözleşmeyi imzaladı, işçiyi sattı. Yani Türk Metal’de aynı hava devam ediyor” sözleriyle dile getirdi.

FABRİKADA BEKLENTİ BÜYÜK

TEKNOROT fabrikasının satış sözleşmesine karşı başlattığı eylemleri sosyal medya üzerinden takip eden işçiler, bir yandan da gözlerini MESS grup sözleşmesine çevirdi. Sözleşmede kayıplarının telafi edilmesini isteyen işçiler, mücadele edilmeden hak alınamayacağının farkındalar. Görüştüğümüz bir B/S/H işçisi “Üç yıllık son imzalanan sözleşmeden dolayı büyük kayıp yaşadık. Ücretlerimiz asgari ücret düzeyinde. Oysa üretim her yıl artıyor. Biz de hakkımızı istiyoruz. Bütün işçi sözleşmeyi bekliyor” diyerek fabrikada yükselen beklentiye dikkat çekti. 

SÖZLEŞMEYEİYİ BİR HAZIRLIK YAPMALIYIZ

Beklenti yüksek olsa da Türk Metal’e karşı uyanık olmak gerektiğini dile getiren bir başka işçi, TEKNOROT’taki gelişmelerin bu görüşü haklı çıkardığını anlattı. “Şimdilik bekliyoruz” diyen işçi şöyle devam etti: “Sözleşme sürecine sadece neler oluyor diye bakarsak bir şey kazanamayız. Uyanık olmak lazım. Bunun için işçiler olarak bu süreci ilk önce yakından takip etmeliyiz. Bizden habersiz sendikanın bir şey yapmasını engellemeliyiz ve mücadeleye hazır olmalıyız. Sadece yumurta kapıya gelince, iş bittikten sonra değil önceden bir hazırlık yapmak gerekli. İşçiler örgütsüz ve hâlâ birbirine güvenmiyor. Kimin ne yapacağı belli değil. Bu sözleşmede ya Türk Metal bitecek ya biz.”

İŞ GÜVENCESİ TEMEL TALEP OLMALI

İşçiler sözleşme öncesi veya sonrasında fabrika yönetiminin sindirmek için işçilere saldırabileceğini de düşünüyor. Özellikle saat ücretleri yüksek olan eski işçilerin işten atılarak yerlerine sözleşmeli işçilerin alınabileceğini ifade eden işçiler, işten atılma endişesi yaşıyor. Fabrikada uzun yıllardır çalışan bir işçi “İşe giriş ücreti ve sözleşmeli işçi sayısının sınırlanması gerekir. Ücretle birlikte iş güvencesi de önemli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ÇAYKUR ve çay üretimi bitirilmek isteniyor!

SONRAKİ HABER

'TEKNOROT işçisinin mücadelesi hepimizin mücadelesi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...