11 Mayıs 2017 13:51

Mülteci kotası kavgası Adalet Divanında

Avrupa Adalet Divanı, Macaristan ve Slovakya’nın zorunlu mülteci kotasının iptali için açtığı davayı görüşmeye başladı.

Paylaş

Avrupa Adalet Divanı, Macaristan ve Slovakya’nın zorunlu mülteci kotasının iptali için açtığı davayı görüşmeye başladı. Dava, birliğin mülteci politikası için kilit önem taşıyor.

DW Türkçe’nin haberine göre mültecilerin kota sistemine göre Avrupa Birliği ülkeleri arasında dağıtılmasını zorunlu kılan uygulama, Avrupa Adalet Divanının gündemine taşındı. Lüksemburg’daki mahkeme, zorunlu kota sisteminin iptali için Macaristan ve Slovakya’nın açtığı davayı ele aldı.

Ülkelerine sığınmacı almak istemeyen Macaristan ve Slovakya, 2014’te apar topar alınan kota kararı ile AB prosedürüne aykırı davranıldığını savundu.

KARAR SONBAHARDA 

Avrupa Adalet Divanının zorunlu kota uygulamasıyla ilgili kararını sonbaharda açıklaması bekleniyor. Mahkemenin uygulamayı AB yasalarına aykırı bulması durumunda birliğin mülteci politikasının ağır bir darbe alabileceği belirtiliyor.

2014’ten bu yana 1 milyon 600 bin mülteci Akdeniz’i aşarak Avrupa Birliği topraklarına ulaştı. Tarihinin en büyük mülteci akınıyla karşı karşıya olan Avrupa ülkeleri, çözüm olarak 2 yıl önce bir kota sistemi üzerinde anlaşmıştı. Çek Cumhuriyeti, Romanya, Slovakya ve Macaristan’ın karşı çıktığı bu sistem, İtalya ve Yunanistan’a giden 120 bin sığınmacının iki yıl içerisinde üye ülkeler arasında paylaştırılmasını içeriyor. Ancak bazı üye ülkeler şu zamana kadar plana sadık kalmadı. Bin 300 mülteci alması gereken Macaristan, hiç sığınmacı almadı. 800 mülteciyi kabul etmesi istenen Slovakya ise kota çerçevesinde sadece 16 kişiyi aldı.

Avrupa Birliği’nin en yüksek yargı organı Avrupa Adalet Divanı, çocukları Avrupa Birliği vatandaşı olan, ancak kendileri başka ülkelerin pasaportunu taşıyan ebeveynlerin kıta sınırları içerisinde oturma iznine sahip olabileceğine hükmetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Barosu: Cübbe iliklemeyi reddediyoruz

SONRAKİ HABER

Sefer Selvi: Tüm kadınlardan özür diliyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...