02 Temmuz 2012 08:56

Engellilere engeller bitmiyor!

2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı yasa ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için yedi yıllık bir süre konulmuştu. Bu sürenin bitmesine sayılı günler kala, TBMM başkanlığına sunulan bir kanun teklifi ile sürenin 3 yıl daha uzatılması öngörülüyor. Teklifin yasalaşması

Engellilere engeller bitmiyor!
Paylaş

2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı yasa ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için yedi yıllık bir süre konulmuştu. Bu sürenin bitmesine sayılı günler kala, TBMM başkanlığına sunulan bir kanun teklifi ile sürenin 3 yıl daha uzatılması öngörülüyor. Teklifin yasalaşması durumunda Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelliler, 3 yıl daha kamuya açık alanları kullanamayacak. Buna tepki gösteren engelli yurttaşlar, “7 Temmuz Platformu” adı altında bir araya geldi. Platform Taksim Gezi parkında 48 saatlik “Uyumuyoruz” eylemi ilk tepkisini gösterdi.

7 Temmuz Platformu’nun bileşenlerinden olan Türkiye Sakatlar Derneği üyesi Mahmut Kement, umuma açık yerlerin, uygun olmamasından dolayı Türkiye’de engellilerin evlerine hapsedilmiş durumda olduğunu belirtti. Kement, son yıllarda özellikle Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında düzenlemelerin yapıldığını hatırlatarak, “Bu kapsamda 1997 yılında başlayan çalışma 2005 yılında Engelliler Yasası’na dönüştürüldü. 2005 yılında bu yasa meclisten geçti. Yasa fiziksel çevrelerin engelliler için uyumlu hale getirilmesi konusunda belediyelere ve yerel yönetimlere, kamuya, umuma açık mekân işleten özel ve tüzel kişilere bazı yükümlülükler getiriyor.

‘DAVA AÇAMIYORUZ’

Kement, 7 Temmuz’da yasanın süresinin dolması gerektiğine dikkat çekerek “Engelliler, uygulamayı hayata geçirmeyen yerel yönetimler ve kamu yönetimleri, özel ve tüzel kişiler hakkında dava açma hakkına sahip olacaklardı. Bu hakkımız da elimizden alındı” dedi.

‘UYUMUYORUZ’

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz ise, daha yaşanabilir bir hayat ve engellilerin önündeki engellerin kaldırılması kapsamında yapılacak olan düzenlemelerin 3 yıl daha uzatılmasını samimiyetsizlik olarak gördüğünü ve mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Jamaika’nın reggae efsaneleri İstanbul’da buluşuyor

SONRAKİ HABER

Çiğli’de futbol turnuvası sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...