11 Mayıs 2017 12:23

AB, Ukrayna vatandaşları için vize muafiyetini onayladı

Ukrayna vatandaşları, Haziran başından itibaren Avrupa Birliği’ne vizesiz girebilecek. Vize mecburiyetinin kaldırılması AB tarafından onaylandı.

Paylaş

Ukrayna vatandaşları, Haziran başından itibaren Avrupa Birliği’ne vizesiz girebilecek. Vize mecburiyetinin kaldırılması AB üyesi ülkeler tarafından onaylandı. Ancak, şartların değişmesi durumunda uygulama askıya alınabileceği belirtiliyor.

Ukrayna vatandaşları Haziran ayından itibaren Büyük Britanya ve İrlanda dışındaki AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek ve 90 gün kalabilecek. AB ülkelerinin yanısıra İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechtenstein için de vize muafiyeti sağlandı. İş ve turistik seyahatler ile aile ziyaretlerini de kapsayan uygulama AB'nin resmi gazetesinde yayınlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek.

AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Dimitris Avramopulos, Ukrayna vatandaşları için vize mecburiyetinin kaldırılmasının, zor şartlar altında da olsa “başarılı ve kapsamlı” reformlar yapan Ukrayna'nın takdir edilmesi anlamına geldiğini söyledi. Komisyon üyesi Ukrayna hükümetinin yolsuzlukla mücadele taahhüdünde bulunduğunu, aynı zamanda sınır güvenliğini ve sınır kontrollerini de iyileştirdiğini belirtti.

‘TÜRKİYE BEKLETİLİYOR’

Ukrayna vatandaşlarına vize muafiyetinin onaylandığını duyuran DWelle Türkçe’ye göre,  AB vize muafiyetinin kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla “imdat freninde” karar kılındı.

Uygulama, ikamet yasalarının ihlal edilmesi ya da suçların artması durumunda münferit ülkelerin belli grupları 9 ay süreyle vize mecburiyetine tabi tutabilmesini öngörüyor. Şartların düzelmemesi durumunda vize mecburiyeti bütün Ukrayna vatandaşları için askıya alınabilecek.

Haberde “AB ülkelerine vizesiz seyahat hakkı tanınan ülkelerin sayısı şubat ayında Gürcistan'ın da dahil edilmesiyle 50'yi aştı. Türkiye ve Kosova'nın vizenin kaldırılması için yaptıkları teklif gerekli şartların oluşmadığı gerekçesiyle AB tarafından kabul edilmemişti” denildi. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Meclis aç-kapa yaptı, CHP’li vekiller tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

PFDK’den Talisca’ya 1 maç ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...