11 Mayıs 2017 10:43

Engelli çocuğa cinsel istismara 'iyi hal' indirimi

Kulp'ta yüzde 50 engelli olan 13 yaşındaki N.Y'ye cinsel istismarda bulunan İbrahim Tunç’a verilen ceza ‘iyi hal’ gerekçesiyle indirildi.

Paylaş

Kulp'ta yüzde 50 engelli olan 13 yaşındaki N.Y'ye cinsel istismarda bulunan İbrahim Tunç hakkında açılan davada, 8 yıl olarak verilen hapis cezası, "iyi hal" gerekçesiyle 6 yıl 8 aya indirildi. Mahkeme Tunç’un tutuklanması talebini de reddetti.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde olay tarihinde 13 yaşında olan zihinsel ve bedensel engelli N.Y.’ye cinsel istismarda bulunan İbrahim Tunç, hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık katılmazken, sanık ve müşteki avukatları hazır bulundu. Davanın esası hakkında mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın cinsel istismar ve tehdit suçlarından cezalandırılmasını, 28 Mart 2015’te işlediği iddia edilen suçtan ise beraat verilmesini istedi. Savunma yapan çocuğun avukatı Selvi Tunç, sanığın N.Y.’nin zihinsel engelli olduğunu bilmesine rağmen bilerek, bıçak zoruyla cinsel istismarda bulunduğunu vurgulayarak, sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Tunç, verilecek hükümle birlikte sanığın cezalandırılmasını istedi. Davaya müdahil Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Remzi Atalay da, sanığın cezalandırılmasını isteyerek, savcılığın mütalaasının beraat kısmına katılmadığını söyledi. Sanık avukatı ise müvekkilinin suçsuz olduğunu ve beraatına karar verilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık İbrahim Tunç’a cinsel istismar suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, 8 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, sanığın “duruşmada olumsuz bir tutum ve davranışı görülmemekle bu durum lehine takdiri hafifletici neden” kabul ederek, Türk Ceza Yasasının 62. Maddesi gereğince takdiren 1/6 oranında indirilmesi ile sanığın 6 yıl 8 ay hapis ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca İbrahim Tunç’un “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırırken, Mart 2015’te işlediği belirtilen cinsel istismar suçu ve kişiyi hürriyetin yoksun kılma suçlarından ise “delil yetersizliği” gerekçesiyle beraat verdi.

Mahkeme, sanık Tunç’un tutuklanması talebini de reddetti.

DAVA HAKKINDA

Zihinsel engelli N.Y.’ye bıçak zoruyla iki defa cinsel istismarda bulunan İbrahim Tunç, ailenin şikayeti üzerine gözaltına alınarak 29 Mart 2015 tarihinde tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı ve Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede sanık Tunç’un “Olayın hukuki fiilinin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuğa karşı cebir ve şiddetle ve tehditle cinsel istismarda bulunmak”, “beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye cinsel istismarda bulunmak” suçlarından 2’şer defa cezalandırılmasını talep etti. Savcı, Tunç’un 24 yıldan 58 yıla kadar hapis ile cezalandırılması istemişti.

İlk başta tutuklu yargılanan Tunç, 28 Nisan’da görülen 2’nci duruşmada tahliye edildi. Mağdur N.Y’nin annesi de dava devam ederken şikayetinden vazgeçti. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Halep'in doğusunda IŞİD'le şiddetli çatışmalar yaşanıyor

SONRAKİ HABER

Sendika.Org editörü Özbilgin serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...