11 Mayıs 2017 08:38

29 Aralık soruşturması mahkeme kararına rağmen devam ediyor

Barış Grevi'ne katıldıkları için haklarında açılan davada beraat eden 47 Eğitim Sen üyesinin 44'ü hakkında açılan idari soruşturma devam ediyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Narlıdere'de Barış Grevi'ne katıldıklarından dolayı haklarında açılan davanın ilk duruşmasında beraat eden 47 Eğitim Sen üyesinin 44'ü için açılan idari soruşturma, mahkeme kararına rağmen devam ediyor. Baskılara tepki gösteren Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube soruşturmaların devam etmesinin gerekçesini sordu. 

29 Aralık 2015'te KESK, DİSK ve TMMOB'un, bölgede devam eden çatışmaların son bulması ve barış sürecinin devam etmesi talebiyle düzenlediği bir gün iş bırakma eylemine katılanlar üzerinde hükümet çeşitli yollarla baskı kurmaya çalıştı. Greve katılanlar Eğitim Sen üyelleri hakkında Milli Eğitim defalarca idari soruşturma başlatırken bir çok Eğitim Sen üyesi açığa alındı, sürgün edildi, maaş kesim ve kademe ilerleme cezası verildi. 

Açılan soruşturma sadece idari ile sınırlı kalmadı. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, greve katılanlar hakkında da 'Kamu Kurumu Faaliyetini Cebir veya Tehdit Kullanarak Engellemek' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine Narlıdere'den Barış Grevine katılan Eğitim Sen üyesi hakkında dava açıldı. 

Eğitim Sen üyeleri daha ilk duruşmada ifade bile vermeden beraat etti ancak mahkeme kararına rağmen 47 Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube eğitim emekçisinin 44'ü hakkında açılan idari soruşturm devam ediyor. Barış, isteyen eğitim emekçilerinin Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'ndaki savunma işlemleri sürüyor. 

Mahkeme kararına rağmen devam eden idari soruşturmalarla ilgili Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube basın toplantısı düzenledi. Şube binasındaki basın toplantısında basın metnini okuyan Şube Yöneticisi İdil Uğurlu, hükümetin 29 Aralık Grevi'ne rağmen siyasi iktidarca geliştirilen baskı, tehdit ve cezalandırma sisteminin Narlıdereli eğitim emekçilerinin yargılanma sürecinde çöktüğünü ifade etti. 

'NEDEN İDARİ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR'

47 Eğitim Sen üyesinin haksız ve hukuksuz bir şekilde hem adli hem de idari soruşturmaya tabi tutulduğunu ifade eden Uğurlu, 'İlk celsede beraat eden ve hukuki olmayan bir soruşturma raporuna istinaden eğitim bilim iş kolundaki çalışanların huzuru neden kaçırılıyor?' sorusunu sordu. 

'MÜCADELE AZMİMİZ KIRILMAYACAK'

Soruşturmalarla Eğitim Sen üyelerinin mücadele azmi ve kararlılığının kırılmayacağını da altını çizem Uğurlu "Tekrar vurgulamak gerekir ki bu mahkeme kararı KESK üyelerini hedefe koyarak, sendikal faaliyetleri illegal bir eylem gibi gösteren yöneticilerin aslında siyasi davrandığını bir kez daha göstermiş oldu. Bu kararın takipçisi olacağız ve yöneticiler hakkında hukuki olarak gerekeni yapacağız. Mücadelemizi de büyüterek sürdüreceğiz" dedi. 

MAHKEME SENDİKAL EYLEM DEDİ

Öte yandan 29 Aralık Grevi'ne katılan Eğitim Sen üyeleri için ilk duruşmada beraat kararı veren İzmir 24. Asliye Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı. 29 Aralık Grevi'nin sendikal bir eylem olduğu vurgulayan mahkeme gerekçeli kararında "Doğu ve Güneydoğu illerinde terörle mücadele nedeniyle meydana gelen çatışma ortamında öğrenim hakkı engellenen öğrencilerin bu haklarının korunması ve öğretmenlerin de can güvenliklerinin sağlanmasına dikkat çekmek amacıyla, Sendika'nın aldığı karara uyarak bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiren sanıkların eylemlerinde suç unsuru bulunamamıştır" dedi. 

CEBİR YA DA TEHDİT UNSURU BULUNMADI

Kararda ayrıca şu ifadelere de yer verildi "Sanıkların eylemlerinde kullanıldığı ileri sürülen cebir ya da tehdidin hangi şekilde olduğu iddianamede belirtilmediği gibi, dosya içinden de bu yönde bir tesbit yapılamamış, Salt bir günlük iş bırakma eyleminde de yukarıda açıklandığı gibi suç unsuru bulunmadığından; sanıkların unsurları oluşmayan atılı suçtan CMK.223/2-a maddesi uyarınca ayrı ayrı beraatlerine karar vermiştir".

ÖNCEKİ HABER

Televizyon seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

SONRAKİ HABER

Süper Lig'de 31. hafta hakemleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...