11 Mayıs 2017 07:24

KYB: Bağdat, referanduma engel olamaz

Bağdat'la Erbil arasındaki ilişkiler bağımsızlık referandumu tartışmaları sebebiyle gerginleşirken KYB'den de açıklama geldi.

Paylaş

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Sekreteri Mele Bahtiyar, Irak hükümetinin bağımsızlık referandumu yapılmasını önleyemeyeceğini söyledi.
 
Rudaw'ın haberine göre Diyala'nın Hanekin ilçesinde düzenlenen, “Tartışmalı bölgelerde referandum yapılması” konulu seminerde konuşan Mele Bahtiyar, “Irak kendisini medeniyet beşiği olarak tanıtıyor. Biz medeniyet beşiği ol demiyoruz. En azından makul bir devlet ol, milletimizin görüşünü almamızı kabul et. Hangi hakla Irak hükümeti bizim yerimize karar veriyor?” dedi.
 
Referandumun ulusal bir mesele olduğunu ve demokrasi süreciyle ilgili olduğunu belirten Mele Bahtiyar, şunları söyledi: “Bu konu birey ve toplumun hakkıdır. Madem anayasa demokrasi temeline dayanıyor biz de bundan istifade ederek demokrasi sürecine hizmet edecek şekilde, anayasa çerçevesinde referandumu gerçekleştireceğiz.”
 
Bağdat yönetiminin “referandumun anayasaya aykırı olduğu açıklamalarına” tepki gösteren KYB'li yetkili, şöyle devam etti: “Keşke bunun söyleyeceklerine 10 yıl önce anayasanın 140'ıncı maddesini uygulayarak, Kerkük, Şengal ve Hanekin başta olmak üzere tartışmalı bölgeler Kürdistan Bölgesi'nin idaresine alınsaydı. Veya tartışmalı bölgelerde referandumun yapılmasını öngören söz konusu maddenin son aşaması yerine getirilseydi. O bölgelerde referandum yapılsaydı. O zaman Irak hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM), kamuoyu, Araplar, Türkmenler ve herkes için; milletimizin çoğunluğunun o bölgelerin Kürdistan'a yeniden katılmasını destekleyip desteklemeyecekleri ortaya çıkardı.”
 
Irak Hükümetinin 10 yıldır Kürtleri oyalayarak anayasayı uygulamaktan kaçındığını ifade eden Mele Bahtiyar, sözlerine şunları ekledi: “Biz sonuçta inandığımız yolu takip ederek demokrasi stratejisini uygulayacağız. Bu strateji, demokrasi görevini yerine getirerek anayasanın 140'ıncı maddesini uygulamaktır. Anayasada yer alan referandumun yapılması maddesi, milletimizin menfaatine ve demokrasi sürecine uygun olmalı. Eğer tartışmalı bölgeler sırf Arap olsaydı Irak hükümeti ‘tartışmalı bölgeler’ olarak anayasaya girmesine izin vermezdi.”
 
Bahtiyar, “Biz kendi milletimize Kürdistan'ın bağımsızlığını isteyip istemeyeceğini soracağız. Açıkça şunu belirtiyoruz: Eğer çoğunluk Kürdistan'ın bağımsızlığın kabul etmezse ne KYB ne KDP ne de başka bir parti zorla bağımsızlığı getiremez” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yaşam savunucusu çiftin katil zanlısı yakalandı

SONRAKİ HABER

Elazığ'da nesli tükenmekte olan Türk semenderi bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...