11 Mayıs 2017 04:24

Nesli tükenmekte olan türler fotoğraflandı

Avrupa’nın dört bir yanından vahşi yaşam fotoğrafçıları, nesli en çok tehlike altında olan türleri fotoğrafladı.

Paylaş

Sony ve Avrupa Açık Hava Koruma Derneği'nin (EOCA) ortak düzenlediği fotoğraf serisi kapsamında Avrupa’nın dört bir yanından vahşi yaşam fotoğrafçılarının nesli en çok tehlike altında olan hayvanların olağanüstü fotoğraflarını çekti. Projenin amacı dünyanın en nadir türlerinden bazıları hakkında farkındalık yaratmak.

Bu bahar, Birleşik Krallık’tan fotoğrafçı olan, 2014 ve 2016 Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı finalisti Sam Hobson, ödüllü Finlandiyalı vahşi yaşam fotoğrafçısı Lassi Rautiainen, İspanyol doğa fotoğrafçısı Javier Alonso Huerta, İsviçreli vahşi yaşam fotoğrafçısı Markus P. Stähli ve doğa fotoğrafçısı Gustav Kiburg’un aralarında buluduğu Avrupa’nın dört bir yanından vahşi yaşam fotoğrafçıları, proje kapsamında Sony'nin 'RX10 III' serisi fotoğraf makinesini ile bu hayvanların nefes kesen fotoğraflarını doğal ortamlarında yakaladı.

Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı Sam Hobson, Avrupa’da nüfusu 2.260’a kadar indiği düşünülen ve nadiren görülen bir tür olan Kutup Porsuğu’nun fotoğraflarını çekti. Her ne kadar, IUCN Kırmızı Listesi’nde ‘Asgari Endişe Duyulan’ kategorisinde değerlendirilse de, bu türün Avrupa’daki nüfusunda son on yılda ciddi bir düşüşte olduğu görüldü.

Sayılarının 3.200 olduğu tahmin edilen Avrupa Bizonları, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) dünya çapında tehlike altındaki türlerin bulunduğu ‘Kırmızı Liste’de yer alıyor.

2015 yılında durumu ‘hassas’ ilan edilen ‘Atlantik Deniz Papağanı’ gibi kuşlar da endişe verici bir hızla azalıyor.

‘Smokin’ giymiş gibi görünen küçük bir kuş olan Mezgeldek’lerin Avrupa genelindeki sayısının yılda %30 ila %49 oranında azaldığı tahmin ediliyor.

Avrupa’nın en büyük ot oburu olan Avrupa Bizonu, son yirmi yılda neslinin tükenmesi tehlikesinin kıyısından kurtarıldı.

Avrupa Açık Hava Koruma Derneği Genel Müdürü Catherine Savidge ise şu açıklamaları yaptı:

“Bu fotoğrafları çekerek, bu fevkalade hayvanların doğal ortamlarında çekilmiş fotoğraflarını bunları daha önce hiç görmemiş kişilerle paylaşabiliyoruz. On yıl içinde, EOCA, açık hava sektöründen sağladığı fonu 2 milyon avronun üzerine çıkardı ve bunu 41 farklı ülkede tehdit altındaki türlerin ve habitatların korunmasına yönelik projelerde harcadı.”

ÖNCEKİ HABER

Celtics, Wizards'a fark attı, seride 3-2 öne geçti

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: CHP'de kavga istiyorlar, oyuna gelmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...