02 Temmuz 2012 08:19

Sivas'ın üzerine gidilseydi Roboski olmayacaktı

BDP, Sivas katliamının tüm yönleriyle aydınlatılmadığını ve zaman aşımı ile faillerin kurtarıldığını belirterek, "Sivas katliamının üzerine gidilmiş olsaydı, belki de Gazi katliamı, Roboski katliamı yaşanmayacaktı" dedi.BDP, Sivas katliamının 19. yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, kat

Sivas'ın üzerine gidilseydi Roboski olmayacaktı
Paylaş

BDP, Sivas katliamının tüm yönleriyle aydınlatılmadığını ve zaman aşımı ile faillerin kurtarıldığını belirterek, "Sivas katliamının üzerine gidilmiş olsaydı, belki de Gazi katliamı, Roboski katliamı yaşanmayacaktı" dedi.

BDP, Sivas katliamının 19. yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, katliamda yaşamını yitirenler saygıyla anılırken, "Bu katliam devletin Alevilere farklı kimlik, kültür ve inançlara bakışının bir sonucu olarak yaşandı. Tarihin karanlık sayfalarından biri olan Madımak Katliamı aradan geçen onca zamana rağmen halen toplum vicdanında bir yara, bir sızı olarak kalmaya devam etmektedir" denildi. Katliamın bütün yönleriyle aydınlatılmadığının ve sorumlularının yargı önünde hesap vermediğinin altının çizildiği açıklamada, davanın zaman aşımına uğratılmasının ise faillerin kurtarılması olduğu belirtildi.

'TÜRKİYE GEÇMİŞİ İLE YÜZLEŞMELİ'

Davanın aydınlatılmasının Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin asli görevi olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Ülkemizde ne yazık ki devlet bu görevini yerine getirmediği için faili belli cinayetler faili meçhul kalmakta, katliamların sorumluları yargı karşısına çıkarılmamaktadır. Tıpkı Roboski katliamında olduğu gibi. Eğer Sivas katliamının üzerine gidilmiş, olay aydınlatılmış ve sorumlular yargı önüne çıkartılmış olsaydı belki de Gazi katliamı, Roboski katliamı yaşanmayacaktı. Ancak öyle olmadı, üzeri örtülen her katliam bir sonraki katliamlara kapı araladı" denildi. Türkiye'nin geçmişi ile yüzleşmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Vicdanlar ancak böyle temizlenebilir, adalet ancak böyle yerini bulabilir, toplumsal barış ancak böyle tesis edilebilir. Bu vesileyle benzer acıların bir daha yaşanmaması için devleti ve hükümeti geçmişle yüzleşmeye, adaleti tesis etmeye Alevi yurttaşlarımızdan özür dilemeye çağırıyoruz. Sivas'ı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız, üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz." (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Sivas Katliamı her yerde lanetlendi

SONRAKİ HABER

TTB, Merkez Konseyini seçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...