11 Mayıs 2017 00:08

Haliliye’de bayrak asmak artık ‘zorunlu’

Urfa’nın Haliliye ilçesinde belediye meclisi tarafından getirilen bayrak zorunluluğu tepkilere neden oldu.

Paylaş

Ali GÜZEL
Urfa

Urfa’nın Haliliye Belediye Meclisi, Zabıta Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle ilçedeki esnafın milli bayramlarda bayrak takmasını “zorunlu hale” getirdi. EMEP Urfa İl Yöneticisi Cemalettin Özden, bayrak zorunluluğu kararıyla ilgili “Bayrak asmanın zorunlu hale getirilmesi, bayrağı sadece kendi değeri gibi gösterip tekçiliği dayatma zihniyetini gösteren bir karardır” diyerek tepki gösterdi. CHP İl Başkanı Aziz Aydınlık ise “Belediyenin bayrak asmayı zorunlu hale getirmesine anlam vermek zor” yorumunu yaptı.

Haliliye Belediye Meclisi, mayıs ayı olağan toplantısında tartışılacak bir karara imza attı. Zabıta Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle getirilen “Emir ve Yasaklar”la milli bayramlarda esnafın bayrak asması zorunlu bir hale getirildi. Karara göre, asılan bayrakların kirli ya da yırtık olması halinde zabıta duruma müdahale edebilecek.

EMEP: TEKÇİ ANLAYIŞ BARIŞA HİZMET ETMEZ

Belediye Meclisinde oy çokluğuyla alınan karara tepki gösteren Emek Partisi (EMEP) Urfa İl Yöneticisi Cemalettin Özden, bayrak asmanın zorunlu hale getirilmesini “tekçi zihniyet anlayışı” olarak nitelendirerek, “Bayrak bir ülkenin ortak manevi değeridir ama Urfa gibi bir ilde her dilden her inançtan insanların yaşadığı bir kentte esnafın iş yerlerine bayrak asmasının zorunlu hale getirilmesi, bayrağı sadece kendi değeri gibi gösterip tekçiliği dayatma zihniyetini gösteren bir karardır.  Tekçi anlayış bu ülkenin birliğine ve barışa hizmet etmez. Tekelleşmeyi ve ayrıştırmayı hedef alan bir kararı doğru bulmuyoruz. Mevcut Anayasada resmi kurumlara asılacağı yer alır. Belediyelerin işi ayrıştırıcı kararlar değil birleştirici kararlar almaktır” dedi.

CHP: DAYATMANIN ANLAMI YOK

Zorunlu bayrak asma kararına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Urfa İl Başkanlığı da tepki gösterdi. “Zaten esnaf bayrak asmayı bir gelenek haline getirmişti” diyen CHP İl Başkanı Aziz Aydınlık, “Sanki biz ayrı bir devlette yaşıyormuşuz gibi bir karar alınmış. Belediyenin arabası assın ama esnafa böyle bir şey dayatmak doğru değildir. Bu bayrak zaten bizim bayrağımız. Bu tamamen keyfi bir davranıştır. Bunun anlamı budur. Zaten Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşıyoruz. Belediyenin bayrak asmayı zorunlu hale getirmesine anlam vermek zor” ifadelerine yer verdi.

İHD: BU BİR BİAT KÜLTÜRÜDÜR

İnsan Hakları Derneği (İHD) ise kararı “Biat kültürünü geliştirmeye çalışmak” olarak değerlendirdi. İHD Urfa Şube Başkanı Atilla Yazar, “Belediyelerin asıl işi kendi üzerlerine düşen hizmetlerine yerine getirmektir. Kaldı ki, esnafın çoğu gönüllü olarak milli bayramlarda bayrak asıyordu. Kimse de kimseye “Niye bayrak astın ya da asmadın” diye sormuyordu. Bunun zorunlu hale getirilmesi tepki doğurur ve bu zorunluluk doğru bir tavır değil. Bu kraldan çok kralcı kesilmenin bir sonucudur. Belediye, hizmetlerini yerine getirsin. Bayrak asmayı zorunlu hale getirmek belediyenin görevleri arasında olmadığı gibi burası da ayrı bir ülke değil. Belediyelerimiz yapması gereken hizmetleri yapmıyor ve sadece biat kültürünü geliştirmeye çalışıyor. Bu bir biat kültürüdür” diyerek Haliliye Belediyesinin nasıl bir şey amaçladığını sordu. Urfa’nın Türkiye’deki eğitim sıralamasında 79’ncu olduğunu da hatırlatan Yazar, “Belediye bir şey yapacaksa, enerjisini eğitime katkı sunmak için harcasın” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Raci Bilici: Bölgede insanlar kendini güvende hissetmiyor

SONRAKİ HABER

Ho Amca’nın adının haine çıkması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...