02 Temmuz 2012 08:08

Sivas Katliamı her yerde lanetlendi

Sivas katliamının yıldönümü dolayısıyla pek çok merkezde anmalar düzenlendi.İzmir’de Çiğli Güzeltepe Uğur Mumcu Parkında başlayan yürüyüşe Pir Sultan Abdal Derneği, Alevi Yol, EMEP, ÖDP, TKP, Yöre Dernekleri ve Halkevleri katıldı. Çiğli Kasaplar Meydanına kadar yürüyen yaklaşık bin kiş

Sivas Katliamı her yerde lanetlendi
Paylaş

İzmir’de Çiğli Güzeltepe Uğur Mumcu Parkında başlayan yürüyüşe Pir Sultan Abdal Derneği, Alevi Yol, EMEP, ÖDP, TKP, Yöre Dernekleri ve Halkevleri katıldı. Çiğli Kasaplar Meydanına kadar yürüyen yaklaşık bin kişi, “Sivas katliamında zaman aşımına hayır” pankartı taşıyarak, Sivas katliamını lanetledi.

Narlıdere Demokrasi Platformu, Güzel Sanatlar Fakültesinden, Narlıdere Demokrasi Meydanı’na kadar meşaleli yürüyüş yaptı. Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Aslan’ın basın açıklamasını okuduğu eyleme bin dolayında kişi katıldı. Buca’da ise HDK bileşenleri, Tınaztepe Hastanesi önünde toplanarak, Kuruçeşme Cemevine yürüdü. Karşıyaka’da da, Alevi Bektaşi Dernekleri İzmir Bileşenleri öncülüğünde, siyasi partiler, sendika ve dernek temsilcileri dolmuş duraklarında toplanıp iskeleye yürüdü.

İŞÇİLERDEN KARANFİL

Çiğli Belediyesi personeli, Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin anısına, belediye önünde oluşturulan anma köşesine karanfil koydu. Belediye çalışanları aydınların hayatına mal olan bu katliamı unutmayacaklarını belirttiler.

Buca Belediyesi, Ahmet Piriştina Bulvarında Pir Sultan Abdal Parkı açtı. Açılışa katılan Pir Sultan Abdal Dernekleri Buca Şube Başkanı Şehri Tuğcular, “19 yıl önce Sivas’ta yitirdiğimiz değerli dostlarımızın isimlerinin burada anılması Pir Sultan Abdal Dernekleri olarak bizleri mutlu etmiştir. Çünkü 19 yıldan beri akan sular, hasret kalmıştır çimenlere” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)



Dikmen Ahmed Arif Parkı’nda gerçekleşen etkinlikte, Sivas’ta oteli yakanların maşa olduğu, ama asıl bu maşayı tutan ellerin yargılanmadığı vurgulandı. Burada bir araya gelen aileler, örgüt yöneticileri ve semt halkı, Sivas şehitlerini unutmayacaklarını ve katliamı lanetlediklerini sloganlarla ifade etti.

Burada konuşan Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Başkanı Yusuf Şahin, “Katillerin hak ettikleri cezayı almaları hükümetin elindeydi ve Sivas davası 13 Mart 2012 günü zamanaşımına uğratıldı. Başbakan ‘milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun’, ‘Sivas’a birçok gidişimde babalarının haksız yere, herhangi bir taksiratı olmadığı halde idama mahkum olduğu için ağlayan 15, 18, 19 yaşında kızlar var’ diyerek safını göstermiştir. Onları sahiplenmiştir bu yüzden Sivas yangını hala sürüyor” diye konuştu.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker de konuşmasında, Sivas valisinin “Otele kimseyi yaklaştırmayacağız” açıklamasını kınadı. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de bu ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı Alevilerden özür dileyene, Madımak Utanç Müzesi olana kadar Sivas’a gitmeye devam edeceklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


'EŞİT VE ÖZGÜRCE YAŞAM İÇİN'

Samsun’da, Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin çağrısıyla, Çiftlik Akbank önünden AKP İl binasına yürüyüş düzenlendi.  Ellerinde Sivas’ta yakılanların resimleri, dövizlerle slogan atarak AKP önüne kadar yürüyen kitle adına PSAKD Merkez Yöneticisi Cem Sultan Ermiş bir açıklama yaptı. Ermiş, “Yakılan canlarımızı anmak için, bu ülkede bütün kültürlerin inançların eşit ve özgürce bir arada yaşayabileceği bir ülke için AKP faşizmine karşı Sivas’ta olacağız” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Bandırma İlçe Meclisinin Emek Partisi binasında gerçekleştirdiği etkinlikte ise, Can Dündar’ın “Sivas Cehennemi” adlı belgeselinin gösterimi yapıldı. Pazar günü ise Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi. HDK Bandırma adına konuşan Can Tekin, “ Devlet gözetiminde yapılan, bir bölümü devlet desteği ile gerçekleştirilen katliamlar karşısında hukukun böyle işlemesi, güvensizliği arttırmakta birlikte, yaşama endişesini de büyütmektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çocuklarımıza, geleceğimize, okulumuza dokunmayın!

SONRAKİ HABER

Sivas'ın üzerine gidilseydi Roboski olmayacaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...