TEKNOROT direnişi devlet patron işbirliğiyle kırıldı

TEKNOROT patronu, devlet kurumları ve kolluk kuvvetlerinin baskısı üzerine işçilerin birliği bozuldu direniş kırıldı işçilerin bir kısmı işbaşı yaptı

10 Mayıs 2017 15:31
Paylaş

Fırat TURGUT
Düzce

 

TEKNOROT patronu, devlet kurumları ve kolluk kuvvetleri Türk Metal’in satış sözleşmesine karşı üretimi durduran işçiler üzerindeki baskısını artırdı. Baskılar sonucu işçilerin birliği bozulurken, direniş de kırıldı. İşçilerin bir kısmı işbaşı yaptı, bir kısmı tepki göstererek fabrikadan ayrıldı. İşçilerin direniş sırasında beklediği yerlere ise robocop polisleri ve jandarma yerleştirildi. 

Direnişlerinde 3 günü geride bırakan TEKNOROT işçileri dün de yağmur altında mücadeleye devam etti. İşçiler fabrika yönetiminin 16.00-24.00 vardiyasında işbaşı yapmayanlar hakkında tutanak tutulacağı tehdidine de tepki gösterdi. İşbaşı yapmayan işçiler, talepleri kabul edilene kadar direnişten vazgeçmeyeceklerini söyledi. 

İşçilerin geri adım atmaması üzerine bu kez devreye İŞKUR İl Müdürü girdi. Fabrikaya gelerek işçilere “Sizin yasal süreçle ilgili sorularınıza yanıt vermek için geldim” diye seslenen İŞKUR Müdürü, daha sonra “Çalışmazsanız yasa dışı grev yapmış olursunuz. Şu anda fabrika işgali yapıyorsunuz” dedi. İşçiler bu sözlere tepki gösterdi.

EMNİYET MÜDÜRÜ PATRONLA TOPLANTI YAPTI

Akşam saatlerinde ise devreye Emniyet Müdürü ve İl Alay Komutanı girdi. Patronla birlikte işçilerin karşısına çıkan Emniyet Müdürü, işçilere seslendikten sonra fabrikaya girerek patronla bir görüşme yaptı. Ardından işçi temsilcileri çağrıldı. Görüşmenin ardından dışarı çıkan temsilciler, patronun “zam yapamayacağını, ancak ileriki aylarda durum uygun olması halinde artış yapabileceğini söylediğini” aktırdı. Patronun protokol de imzalayamayacağını söylediğini anlatan temsilciler, eylem nedeniyle işçi atılmayacağı sözünün verildiğini dile getirdi. İşçiler bu önerilere itiraz ederken, temsilciler herhangi bir garanti olup olmadığı sorusuna ise “Emniyet müdürümüz ve alay komutanımız şahit” dedi. Temsilciler, bu soruyu patrona da sorduklarını ve “Gelin yeniden eskisi gibi aile olalım. Sözümüze güvenmeyecekseniz aile olmanın anlamı yok” yanıtını aldıklarını söyledi. Temsilciler, patronun 16.00 vardiyasında çalışan işçilerin 20.00’da, 24.00 vardiyası işçilerinin ise 03.00’da işbaşı yapmasını, çalışmasalar bile önlükleriyle tezgahın başında fotoğraf vermelerini istediğini de aktardı. 

Yapılan konuşmaların ardından polis işçilere “Çalışan çalışsın, çalışmayan fabrikayı terk etsin” anonsu yaptı. Bunun üzerine işçilerin bir kısmı fabrikaya girerken, bir kısmı ise tepki göstererek dışarı çıktı. Fabrika boşaltılırken, işçilerin direniş sırasında bekledikleri yerlere polis ve jandarma yerleştirildi. Bu gelişmeler nedeniyle işçilerin moralinin bozuk olduğu gözlendi. 

Kimi işçiler tepkilerini “Yüzlerce askeri karşımıza dikmişler”, “Patronla devlet bize karşı bir oldu”, “Direnişimiz devlet ve patron işbirliğiyle kırıldı” sözleriyle dile getirdi. Gazetemize konuşan bir işçi, “Deneyimsiz işçileriz. Bir kısmı işbaşı yapalım bir kısmı devam edelim dedi. İşçiyi kırıp birliğimizi bozdular. Ama kimseyi işten attırmadık. Yarından itibaren de birliğimizi güçlendirmek için çaba göstereceğiz” dedi. 

İLK SÖZLEŞMEDE SES ÇIKARMAMAMIŞTIK, AMA 2017’YE UMUT BAĞLAMIŞTIK 

Direniş yerinde görüştüğümüz bir işçi Türk Metal’e üye olmadan önce fabrika yönetiminin her yıl asgari ücrete yapılan zammın üstüne yüzde 1 ila 3 arasında artış yaptığını hatırlattı. İşçi, “Biz istediğimiz zammı alamadığımız için sendikayı tercih ettik. 2015 yılının ocak ayında sendika yetkiyi aldı. İlk sözleşme de kötüydü. Sendika yeni dedik, çok itiraz etmedik. Herkes 2017’yi bekledi. 2017’deki sözleşmeye umut bağladık. Ama sendika bizi sattı” dedi.

Türk Metal’in artık kendileri için hiçbir hükmü kalmadığını ifade eden başka bir işçi, “Sözleşmeye göre yüzde 2.63 zam aldık. Bu net 33 TL’lik zam anlamına geliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Artık biz patrondan istiyoruz isteyeceğimizi. Talebimiz patron karşımıza çıksın, bir açıklama yapsın” diye konuştu. Şu an iki önemli talepleri olduğunu söyleyen işçi şöyle devam etti: “Biz imzalanan sözleşmenin iptal edilmesini, bizim taleplerimiz doğrultusunda yeni bir sözleşme imzalanmasını istiyoruz. İkincisi burada hakkı için eylem yapan arkadaşlarımızdan hiçbiri atılmayacak. Yani eğer biz işe başlarsak bunun peşini bırakmazlar. Baskılar artar, tutanak tutarlar bunu biliyoruz. Ama hiç kimsenin bu sebepten dolayı atılmayacağına dair yazılı bir belge istiyoruz.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Astana ve Cenevre’de birlikte çalışmaya devam edeceğiz’ 

SONRAKİ HABER

‘10 Ekim yargılamasının kritik zamanlarına gelindi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...