10 Mayıs 2017 15:26

'Astana ve Cenevre’de birlikte çalışmaya devam edeceğiz’ 

Trump ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ‘Astana ve Cenevre süreçlerinde ABD ile beraber çalışmaya devam edeceğiz’ dedi

Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Başkanı Donald Trump ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Astana ve Cenevre süreçlerinde ABD ile beraber çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı da, Trump ve ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile Suriye'deki gerilimi azaltma bölgelerini görüştüklerini ifade etti. Bunun şiddeti azaltmaya yönelik bir adım olduğunu kaydeden Lavrov, Washington'daki görüşmelerin Suriye'de siyasi çözüme ulaşılmasına katkı sunmasını beklediklerini vurguladı.

'ABD, GÜNEYDEKİ GERİLİMİ AZALTMA BÖLGESİNDE ROL ALMAYA İLGİ GÖSTERİYOR'

Bu arada Lavrov, Rusya'nın Suriye'de gerilimi azaltma bölgeleri kurulması bağlamında aktif rol oynamasını beklediklerini kaydetti. ABD'nin en azından güneydeki gerilimi azaltma bölgesinde rol almaya ilgi gösterdiğini ifade eden Lavrov, güvenliğin tesisi ve ateşkesin gözetilmesi konularında da katkı sunmalarını beklediklerinin altını çizdi.

'SURİYE'DE ŞİDDETE SON VERME KONUSUNDA ORTAK ANLAYIŞA SAHİBİZ'

Rusya ve ABD arasında, Suriye'deki şiddete son verme konusunda ortak anlayışın hakim olduğuna da dikkat çeken Lavrov, iki ülkenin Astana ve Cenevre süreçlerinde birlikte çalışmaya devam edeceğinin altını çizdi.

'ULUSLARARASI SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZME KARARI ALDIK'

Lavrov, ABD'li mevkidaşı Tillerson'la yaptıkları görüşmenin sonunda uluslarası sorunları birlikte çözme kararı aldıklarını söyleyip şu ifadeleri kullandı: "Bilindik zorluklara rağmen, ülkelerimiz uluslararası gündemde yer alan kritik sorunları birlikte çözebilir ve çözmelidir."

İkili ilişkilere de değinen Lavrov, Washington'un, eski Başkan Barack Obama yönetiminin aldığı ABD'deki Rus diplomatik temsilcilik tesislerini istimlak etme kararının orantısız bir yaptırım olduğunu anladığını vurguladı.

Lavrov, "Obama bu kararı açıkladığında Vladimir Putin, ABD'ye simetrik yanıt verme hakkımız olduğunu söyledi. ABD'liler bu simetrinin nasıl olacağını biliyor. Ancak şu an için buna karşılık vermeme kararı aldık. Putin'in dediği gibi biz, ilişkilerimize zarar vermek isteyenlerin çıkarına olacak şekilde hareket etmeyeceğiz" diye konuştu.

'ABD YÖNETİMİNİN 'İŞ İNSANLARINDAN' OLUŞTUĞUNA İKNA OLDUM'

Washington'daki görüşmelerde Trump yönetiminin 'iş insanlarından' oluştuğuna ikna olduğunu da belirten Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda Rusya ve ABD arasındaki diyalog, Obama dönemine özgü ideolojik tutumlardan kurtulmuş durumda. Hem başkanın hem de Dışişleri Bakanı'nın 'iş insanları' olduğuna ikna oldum. Zira onlar, ideolojik tercihleriyle ilgili birtakım başarıları sergilemek için değil, sorunları çözmek için anlaşma yapıyor."

TRUMP: GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ

Lavrov ile yaptıkları görüşmenin çok iyi geçtiğini ifade eden Trump ise, Suriye'de korkunç şiddet olaylarının son bulması gerektiğini ve herkesin bu doğrultuda çalıştığını vurguladı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Trump'a endişelerimi ileteceğim

SONRAKİ HABER

TEKNOROT direnişi devlet patron işbirliğiyle kırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...