10 Mayıs 2017 13:50

Alevilerden, devletin Hubyar Tekkesi’ne el koymasına tepki

Hubyar Tekkesi’nin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bırakılmasına tepki gösteren Ali Kenanoğlu ‘Tekkemizi geri alacağız’ dedi. 

Paylaş

Tokat’ın 400 Alevi köyünden biri olan Hubyar köyünde bulunan Hubyar Tekkesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bırakıldı. Konuya ilişkin Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada “Biz Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği ve Hubyar'a gönül vermiş Can’lar olarak tekkenin asıl sahibi olan köy tüzel kişiliğine iadesi için elimizden gelen her türlü mücadeleyi vereceğiz ve bu davanın takipçisi olacağız” denildi. Gazetemize konuşan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Kurucu Başkanı Ali Kenanoğlu da Alevilerin inanç merkezlerinin gasbedilmesine tepki göstererek, “Hubyar Tekkesi Hubyarlara iade edilmelidir. Tekkemizi geri alacağız” dedi. 

 ‘ALEVİ TEKKELERİNİN DEVLET TARAFINDAN GASBEDİLMESİ İLK DEĞİL’

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Alevi Tekkelerinin, ocaklarının dönemlerin devletleri tarafından gasbedilmesi ilk değil elbette. Devletin inancımıza, tekkemize, ocağımıza ve bizi var eden değerlere saldırmasını Osmanlı'dan biliriz. Çelebi Mehmet'ten süregelen Alevi Katliamları, sonrası yapılan kıyımlar , sürgünler, saldırılar Yavuz döneminde doruk noktasına ulaşmış ve Anadolu'da her yerde Rafiziler, Bektaşiler, Kızılbaşlar, yok edilmiş inanç merkezleri talan edilmiştir” denildi.  

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “Yalnız Vakıflar Genel Müdürlüğü şunu bilmelidir ki;  Hubyar ismiyle, mülküyle, ışığıyla Alevi halkınındır. Ve derhal köy tüzel kişiliğine iade edilmelidir. Aksi taktirde Alevilerin tekkelerini, mülklerini gasbeden yönetimler arasında tarihte kınanan yerini alacaktır. Türkiye kamuoyu şunu bilmelidir ki; Biz Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği ve Hubyar'a gönül vermiş Can’lar olarak tekkenin asıl sahibi olan köy tüzel kişiliğine iadesi için elimizden gelen her türlü mücadeleyi vereceğiz ve bu davanın takipçisi olacağız.”

‘YETERLİ ARAŞTIRMA YAPILMADI’

Evrensel’e konuşan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Kurucu Başkanı Ali Kenanoğlu ise tekkenin bekçiliğini yürüten Temel ailesinin Hubyar Sultan Tekkesi’nin tapusunu almak için muhtarlığa dava açtığını belirterek, “Bu dava 11 yıl sürdü ve 11 yıl sonunda davayı muhtarlık kazandı. Alevi tekkesinin bir şahsın özel mülkiyeti olamayacağı kararını vererek tapuyu köyün kamusal alanı olarak muhtarlığa verdi. Sonrasında davayı kaybeden aile, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne giderek ellerindeki bazı arşiv kayıt belgeleriyle buranın bir vakıf arazisi mülkiyeti olduğunu iddia ettiler. Vakıflar Bölge Müdürlüğüne evraklar sunmuşlar. Sunulan belgeler üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Hubyar Tekkesi’ni listesine aldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü yeterli araştırma yapmadan bu işi yapmıştır ve şaibelidir. Buradaki amaç kaybettikleri davayı, kendi kurdukları aile vakfı olan Hubyar Eğitim Vakfına almak.”

‘ALEVİLERİN İNANÇ MERKEZLERİNE EL KOYMAK İÇİN BAHANE ARIYORSUNUZ’

Devletin Alevi politikasına da değinen Kenanoğlu, “Mülkiyeti köyün tüzel kişiliğine verilmiş bir tekke. Ne kadar mazbut vakıf arazisi olduğu iddia edilse de konu yeterince araştırılmadı. 2 ay gibi kısa sürede hemen işlemler sonuçlandırılmış. Bu işlemleri yaparken de mülkiyet sahibi olan muhtarlara herhangi bir bilgi verilmedi. Alevilerin inanç ve ibadet merkezlerine el koyma süreçlerini gizli kapaklı yapamazsınız. 11 yıl boyunca bir mücadele sürmüş. Muhtarların görüşlerini almadan bunu yapmazsınız. Bunu yapıyorsanız kötü ve art niyetlisiniz. Alevilerin inanç merkezlerine el koymak için bahane arıyorsunuz. İnsanların inanç merkezlerini elinden alamazsınız” diye konuştu.

Taleplerinin  bu işlemin bir an önce iptal edilmesi olduğunu vurgulayan Kenanoğlu, “Bu iş şaibelidir. tapu tekrar Hubyarlara iade edilmelidir. Biz tekkemizi geri alacağız. Bu davanın takipçisi olacağız” dedi.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hafriyat kamyonu 8 yaşındaki çocuğu ezdi

SONRAKİ HABER

JİTEM’ci komutan: Mardin'in allahıyım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...