10 Mayıs 2017 11:26

İspanya’da 'yolsuzluk' etkisi: Halk Partisi oy kaybetti

İspanya'da iktidardaki Halk Partisi'nin ileri gelenlerinin adının karıştığı yolsuzluk skandalı oylara etki etti. Halk Partisi oy kaybediyor.

Paylaş

Filiz YAVUZ

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un lideri olduğu Halk Partisi’nin ileri gelenlerinin adlarının karıştığı yolsuzluk skandalları sürerken kamuoyu araştırmaları partinin oy kaybettiğini ancak bugün seçim olsa yine sandıktan birinci olarak çıkacağını gösteriyor. En iyi lider sıralamasını da içeren araştırmalara göre Başbakan Rajoy İspanya’nın en kötü lideri.

İspanyol kamuoyu araştırma enstitüsü “Centro de Investigaciones Sociológicas”  (Sosyoloji Araştırma Merkezi - CIS) dün Nisan 2017 araştırmasının sonuçlarını açıkladı. “Eğer bugün seçim olsaydı kime oy verirdiniz?” sorusuna yanıt arayan CIS’e göre Haziran 2016’daki seçimlerden bu yana Halk Partisi yüzde 1.5 oy kaybetse de yüzde 31.5 ile birinciliğini koruyor. Oy kaybında, Halk Partisi’nin etrafındaki yolsuzluk skandallarının etkili olduğu konuşuluyor. Ancak birbiri ardına görülen yolsuzluk davaları göz önüne alındığında oy kaybının çok olmadığının altı çiziliyor.

PODEMOS İKİNCİLİĞİ KAPTIRDI

Araştırmaya göre İspanya Sosyalist İşçi Partisi’nin oy oranı (PSOE) ise en son seçimden bu yana yüzde 1,2 düşerek yüzde 19.9 olarak kaydedildi. Son seçimden üçüncü parti olarak çıkan PSOE, ikinci olan Podemos’un seçimden bu yana 3 puan kaybederek yüzde 19,7’ye düşmesiyle ikinci sıraya yerleşti. Podemos’un oy kaybında ise kongre sürecinde daha da görünür olan parti içi çekişmelerin etkili olduğu yorumu yapılıyor.

BAŞBAKAN RAJOY EN KÖTÜ LİDER

Araştırma en iyi lider sıralamasını da içeriyor. 0’dan 10’a kadar yapılan puanlamaya göre yapılan kamuoyu yoklamasında en iyi lider 4,26 puanla “Unidos Podemos” (Birlikte Yapabiliriz) koalisyonundan İspanya Komünist Partisi lideri Alberto Garzon oldu. İkinci 4,12 puanla PSOE’nin bölgesel bir kolu olan Federación Socialista Asturiana başkanı Javier Fernández olurken üçüncü sıraya 3.63 puanla Yurttaşlar Partisi lideri Alberta Rivera yerleşti. “Unidos Podemos” koalisyonundan Podemos genel sekreteri Pablo Iglesias 3 puan alırken Halk Partisi lideri Başbakan Mariano Rajoy ise 2.9 ile en kötü lider seçildi. (Madrid/DHA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Akkuyu için itiraz dilekçeleri verildi

SONRAKİ HABER

Ağrı’da ‘Hayır’ çıkan köylerin muhtarları görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...