31 Mart 2011 14:08

İsrail, Filistinli vatandaşlarına ayrımcılık yapıyor

İNSAN Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail hükümeti tarafından yeni çıkarılan iki yasayı, Filistinlilere karşı ayrımcı uygulamaları içermesi nedeniyle eleştirdi.Örgütün yaptığı açıklamada, İsrailli yetkililer, çoğunlukta olan Yahudilerin Filistin halkını dışlamalarına neden olacak bir uygulamayı ha

İsrail, Filistinli vatandaşlarına ayrımcılık yapıyor
Paylaş

İNSAN Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail hükümeti tarafından yeni çıkarılan iki yasayı, Filistinlilere karşı ayrımcı uygulamaları içermesi nedeniyle eleştirdi.

Örgütün yaptığı açıklamada, İsrailli yetkililer, çoğunlukta olan Yahudilerin Filistin halkını dışlamalarına neden olacak bir uygulamayı hayat geçirmekle eleştirildi. Aynı kuruluş, Filistin halkının yok sayıldığı bu durumu “uygunsuz” bir eylem olarak değerlendirdi.

HW, Filistin halkının yeni yasa ile sadece ayrımcılığa uğramakla kalmayıp aynı zamanda kandırıldığını ve bunun da resmi olarak belgelendiğini dile getirdi. HRW Ortadoğu Direktörü Leah Whitson, İsrailli vekilleri göreve çağırarak “Bu apaçık eşitlik ilkesine aykırı yasayı düzelterek bölgede yalnızca İsrail’in varlığı ilkesine dayalı ayrımcı uygulamayı durdurmalılar” dedi.

HARAP EDECEK GİRİŞİM

HRW, iki yasanın da geçen hafta kabul edildiğini bildirdi.

Bu kuruluş, yeni yasa ile “sosyal uygunluk” ölçütlerine uymayan bir şekilde Yahudilerin ezici çoğunlukta olduğu 300 kişiden oluşan “kabul komitesi” kurulduğuna işaret etti. HRW, kurulan kabul komitesinin Avrupa kökenli tek ebeveynli Filistinli aile ve grupların vatandaşlık başvurularının reddedilmesini sağlamaya yönelik bir çalışmanın ürünü olduğunu dile getirdi.

Kabul edilen ikinci yasayı İsrail’in demokratik varlığını inkar edecek kadar ağır olmakla eleştiren HRW, bu kanunu Filistinli köylüleri harap etmeye yönelik bir girişim olarak değerlendirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fukuşima’da öldüren çaresizlik

SONRAKİ HABER

Avrupa Konseyi’nden HSYK’ya uyarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...