10 Mayıs 2017 07:23

‘Deneme sınavlarıyla ne amaçlanıyor?’

Eğitim Sen Manisa Şubesi, ilk ve orta okul sınıf öğrencilerinin özel bir şirketin hazırladığı deneme sınavına  girmesiyle ne amaçlandığını sordu.

Paylaş

Eğitim Sen Manisa Şubesi, Şehzadeler ilçesinde okuyan ilk ve orta okul sınıf öğrencilerinin bu eğitim öğretim yılı içerisinde toplamda iki defa özel bir şirketin hazırladığı deneme sınavına  tabi tutulması ile ne amaçlandığını sordu. 

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bu öğretim yılının ilk döneminde masrafları ilçe kaymakamlığının bütçesinden karşılanarak ilçede 4.-5.-6.-7.-8. Sınıf öğrencileri OKULİSTİK adlı şirketin hazırladığı deneme sınavlarına tabi tutuldular. 

Bu sınavda alınan sonuçlar baz alınarak, başarısız kabul edilen öğretmenlere bizzat ilçe kaymakamı tarafından kurumlarına gidilerek başarısızlığın nedeni soruldu. Öğretmenler istekleri dışında yetiştirme kursları açmaya zorlandılar.

Aynı ilçede 2. dönemde de adı resmi olarak belirtilmese de OKULİSTİK deneme sınavı yine kaymakamlık bütçesinden karşılanarak yapılacak. Üstelik bu defa da 4.sınıf öğretmenlerinin sınav gününde okulları değiştirilecek. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yazısında 4. Sınıf öğrencilerini, 8. Sınıfta girecekleri TEOG sınavına hazırlık  amacı güdüldüğünü  belirtiyor. 

'DENEME SINAVI DEĞİL YARIŞMA'

Eğitim Sen Manisa Şubesi ise yaptığı açıklama ile uygulamayı yarışmayı benzetti ve öğrencilere sınav stresi yaşatıldığını ve başarılı görülmeyen okulların da baskı altına alındığını ifade etti. Şube Hukuk Sekreteri Murat Serbest'in imzasıyla yapılan açıklamada, deneme sınavlarının Milli Eğitim'in kendi iç işleyişine de aykırı olduğunun altı çizildi. 

'SINAV İÇİN İHALE YAPILDI MI?'

Deneme sınavlarının akıllara soru işaretleri getirdiğinin de belirtildiği açıklamada Şehzadeler Kaymakamlığına şu sorular soruldu "Deneme sınavlarının yapıldığı OKULİSTİK şirketine para aktarılma sürecinde ihale yapılmış mıdır? Bu şirket nasıl seçilmiştir? Yukarıdaki yazıda belirtildiği gibi sınav soruları kurulan bir komisyon tarafından incelenmiş midir? Sınavın asıl yapılış amacı nedir? 4. Sınıf öğrencilerinin 4 yıl sonra girecekleri TEOG sınavlarına hazırlama amacı inandırıcı değildir. Bu sınavın sonucu özel okullarla paylaşılıp, bu sınava göre özel okullara potansiyel öğrenciler mi belirlenecektir?".

'EĞİTİM SEN BU UYGULAMAYA SESSİZ KALMAYACAK'

Sınav sonucunda 4. sınıfları okutan 98 öğretmenin sıralamasının yapılacağının bilgisinin verildiği açıklamada şöyle denildi: "Burada asıl hedef performans sistemi uygulayarak, öğrencilerin sınav başarısına göre öğretmenlerin sıralamaya alınmasıdır. Bu sıralamada başarısız bulunan öğretmenlerin performans değerlendirmesine göre işsiz bırakılma riski doğmaktadır. İş güvencesinin kaldırılmasına karşı mücadele eden sendikamızın bu uygulamaya kayıtsız kalması mümkün değildir.Halbuki uygulamada tam bir yarışma yapılmakta, öğrencilere sınav stresi yaşatılarak, öğrenciler yarış atına çevrilmektedir. Başarılı görülmeyen okul ve öğretmenler baskı altına alınmaktadır." (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zırhlı araçlarla en az 7 çocuk hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İnşaattan düşen işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...