10 Mayıs 2017 06:58

Aksoy, Taş ve tutuklu gazeteciler için yapılan itiraza ret

Murat Aksoy, Atilla Taş ve tutuklu gazeteciler için yapılan itiraz reddedilirken, Aksoy'un Hukuk Danışmanı Prof. Akdeniz, 'İstikamet AİHM' dedi.

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği  Atilla Taş, Murat Aksoy ve diğer tutuklu gazeteciler için yapılan itirazları ‘yasaya aykırı bir yön yok’ diyerek reddetti.

‘FETÖ’nün medya yapılanmasına yönelik olduğu açıklanan soruşturma kapsamında tutuklandıktan sonra serbest bırakılan ancak daha sonra tekrar gözaltına alınan aralarında Şarkıcı Atilla Taş ve Murat Aksoy’un da bulunduğu gazetecilerin tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi.

İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tutuklu gazeteciler için yapılan tüm itirazları  “Verilen kararda usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığından itirazların ayrı ayrı reddine” diyerek tüm itirazları reddetti ve gazetecilerin tutukluluğunun devamına hükmetti.
Yapılan başvuruların reddedildiğini sosyal medya hesabından duyuran  Prof. Dr. Yaman Akdeniz, İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin itirazları ‘basmakalıp’ ifadelerle reddettiğini belirterek, “İstikamet Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi” diye yazdı.

‘ANAYASA MAHKEMESİ KARAR VERMİYOR’

Kararı gazetemize değerlendiren Murat Aksoy’un Hukuk Danışmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, AYM etkili bir hukuk yolu olmadığı için AİHM’ye başvuracaklarını ifade etti.

“Yıl sonu itibari ile Anayasa Mahkemesine (AYM) 15 Temmuz sonrası yapılmış 70 bin kadar bireysel başvuru olduğunu hatırlatan Akdeniz, “15 Temmuz sonrası yapılan başvurularla ilgili AYM şimdiye kadar bir karar vermiş değil. Tutuklu gazetecilerin hiç biriyle ilgili yapılan başvuruları karara bağlamadı, tedbir taleplerini, yani “Tutuklulukla ilgili çabuk değerlendirme yap” taleplerini bile karara bağlamadı. Hatta Atilla Taş için biz başvuru numarası bile alamadık, başvuru numarasını bile bilmiyoruz. Dolayısıyla bu aşamada artık AYM’yi biz etkili bir hukuk yolu olarak görmüyoruz. Çünkü AYM karar vermiyor, bu gibi başvurulara öncelik vermesi lazım, öncelikli olarak değerlendirmesi lazım, hatta pilot karar vermesi lazım. Çünkü Atilla Taş’ın, Murat Aksoy’un durumu diğer  tutuklu gazetecilerin durumlarına çok benzer” dedi.

  • Yaman Akdeniz

‘AYM ETKİLİ BİR HUKUK YOLU OLMAKTAN ÇIKTI’

“Bu sorunun AYM tarafından çözülmesi gerekirken aylardır gazeteciler tutuklu, bir kısmının hâlâ iddianamesi bile yazılmadı” diyen Akdeniz şöyle konuştu: “Atilla Taşlar zaten tahliye olmuşlardı ve tekrardan daha önce olmayan bir soruşturma yüzünden önce gözaltına alındırlar, sonra tutuklandılar. Biz onlarca sayfa her ikisi için ayrı ayrı itiraz dilekçesi sunuyoruz, ama gelen cevap “İlk tutuklama kararı usul ve yasaya uygundur” oluyor, o da 18 gün sonra gelen cevap bu. Dolayısıyla zaten derece mahkemelerinde tutukluluğa itiraz sistemi işlemiyor. Bunun üzerine bir de Anayasa Mahkemesi bu tip başvurularla ilgili hiçbir karar vermemişken biz de artık mecburiyetten meseleyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşımak durumundayız. Daha önce de, yani ilk tutuklamayı da götürmüştük AİHM’ye. Aralık sonunda yaptığımız başvuruda da AYM’nin etkili bir hukuk yolu olmadığı iddiasıyla başvurmuştuk.”

‘AİHM’ BU KONUDA BİR KARAR VERİRSE...’

AİHM’nin daha önce yapılan başvuruları öncelikli olarak inceleyeceğini bildirdiğini ifade eden Akdeniz, Fakat çok hızlı bir mekanizma değil, AİHM, Türkiye’den tutuklu gazeteciler adına yapılan başvurularla birlikte değerlendirme yapılacağını düşünüyorum. Fakat onlar da hâlâ bir umut AYM karar verir mi diye düşünüyorlar anladığım kadarıyla. Çünkü AİHM bu konuda bir karar verirse Türk yargısı açısından dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkılacak” şeklinde konuştu.  

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ‘FETÖ’nün medya yapılanması soruşturması kapsamında aralarında Atilla Taş ve Murat Aksoy’un da bulunduğu 26 kişi tutuklanmıştı. Toplam 29 kişi hakkında dava açılmıştı. 29 kişi, 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde iki hafta önce ilk kez hakim karşısına çıkmış, 5 gün süren duruşmaların ardından duruşma savcısı 13 kişinin tahliyesini talep etmişti. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi de 21 kişinin tahliyesine karar vermişti.

TAHLİYE İSTEYEN SAVCI AÇIĞA ALINDI

Ancak üst mahkeme 8 kişinin tahliyesine itiraz ederken Başsavcılık da, 13 kişi hakkında darbe soruşturması başlatmıştı. 8 kişi cezaevinden çıkamazken, 13 kişi ise yeni soruşturma kapsamında tekrar gözaltına alınarak emniyete götürülmüş, tahliye kararı veren İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile duruşma savcısı HSYK tarafından açığa alınmıştı. Yeniden gözaltına alınan 13 isimden aralarında Atilla Taş ve Murat Aksoy’un da bulunduğu 13 kişiden 12’si yeniden tutuklanmış, biri ise serbest bırakılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Fırat Tanış: Muhalefet iktidar olursa ona da muhalif olurum

SONRAKİ HABER

HDP, AYM Başkanına bir kez daha çağrı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...