01 Temmuz 2012 16:39

İşçiler soruyor: Biz neden Suriye ile düşman oluyoruz?

Hükümetin yürüttüğü Suriye politikası ve son olarak Suriye’nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesi ile bir Türk jetini düşürmesine varan gelişmeleri Çorlu’da değişik fabrikalardan işçiler ile konuştuk. İşçiler, “biz neden Suriye ile düşman oluyoruz?” sorusunu yaygın olarak dile

İşçiler soruyor: Biz neden Suriye ile düşman oluyoruz?
Paylaş
Tuncay Sağıroğlu

Hükümetin yürüttüğü Suriye politikası ve son olarak Suriye’nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesi ile bir Türk jetini düşürmesine varan gelişmeleri Çorlu’da değişik fabrikalardan işçiler ile konuştuk. İşçiler, “biz neden Suriye ile düşman oluyoruz?​” sorusunu yaygın olarak dile getirirken, kendilerinin ana gündeminin ise ücretlerin düşüklüğü, yoksulluk ve zor çalışma şartları olduğunu vurguladılar.

Vatan Kablo’da çalışan bir işçi, “Biz Suriye ile niye düşman olduğumuzu anlayamıyorum, daha önce çok iyi geçiniyorduk” diyor. Kapadokya Elyaf’ta çalışan bir işçi ise görüşlerini şöyle açıklıyor: “Suriye bizim uzun yıllar iyi geçindiğimiz bir ülke olmasına rağmen biz birden bire düşman olduk. Savaş uçağının düşürülmesinden sonra ise nerede ise savaşa gireceğiz. Bu bize Amerika’nın bir oyunu ve Hükümette Amerika’nın oyununa geliyor. Çok yanlış bir politika izliyoruz ve savaş çıkaran ülke durumundayız. Biz Suriye’yi mi işgal edeceği? Yok. O zaman derdimiz ne? Esad’ı mı yıkacağız? Bize ne!”

Uzun zamandır 12 saat çalıştığından dolayı televizyon seyretmediğini, gazete okumadığını belirten Arta Tekstilde çalışan bir işçi ise, Suriye ile gerginlik olduğunu bildiğini ama detayları bilmediğini söylerken, Türkiyede asıl gündemin yoksulluk ve zor çalışma koşullarının olması gerektiğini söylüyor. On iki saat çalışmasına rağmen borç içinde olduğunu ve aldığı ücretin kendine yetmediğini belirten işçi, savaşın iyi bir şey olmadığı ve “Suriye bizim topraklarımıza girmeden kesinlikle savaşmamak gerektiği” görüşünde.
Suriye tarafında savaş uçağının düşürülmesine çok kızdığını belirten Barış Tekstil’de bir işçi ise çok zorda kalırsa savaşılacağını ama bunu istemediğini, çünkü savaş çıkarsa krizin çıkacağını ve işçilerin durumunun daha da kötü olacağını dile getiriyor.

SAVAŞTA YOKSULLAR ZARAR GÖRÜYOR

Suriye ile savaşa kesinlikle karşı olduğunu belirten Daiyang Metal’de çalışan bir işçi ise, “işçilerin böyle bir savaştan hiç çıkarı olmadığı gibi en büyük zararı da bizler çekeceğiz. Savaş ölüm ve yıkım demektir. Savaşta hep yoksullar zarar görüyor. Zenginler yine bir yolunu buluyor” diyor. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suriye ve Phantom

SONRAKİ HABER

Gazetemize uluslararası ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...