09 Mayıs 2017 15:50

Barış için akademisyenler için uluslararası boykot

Prof. Stef Craps ve Prof. Roger Luckhurs barış için akademisyenlere yönelik ihraçları protesto için Ege Üniversitesi'ndeki konferansı boykot etti

Paylaş

Uluslararası düzeyde tanınmış iki akademisyen, Türkiye’de yüzlerce öğretim üyesinin görevden alınmasına tepki olarak Ege Üniversitesi’nde düzenlenecek bir sempozyumu boykot etme kararı aldı. Sempozyumun açış konuşmasını yapması planlanan akademisyenler, açık bir mektup yayımlayarak Barış Bildirisi’nin imzacılarının görevden alınmasına tepki gösterdi.

Gazete Duvar’ın haberine göre, Belçika’daki Ghent Üniversitesi’nden Prof. Stef Craps ve İngiltere’deki Birkbeck Üniversitesi’nden Prof. Roger Luckhurst’ün, İzmir Ege Üniversitesi’nde 10 -12 Mayıs 2017 tarihlerinde yapılacak Narratives Of Trauma (Travma Anlatıları) başlıklı Kültürel Çalışmalar Sempozyumu’nda açış konuşmalarını yapması planlanıyordu.

‘KABUL ETTİĞİMİZDE İKLİM FARKLIYDI’

Açık mektuplarında konuşma davetini ‘çok farklı bir iklimde, aylar önce’ kabul ettiklerini belirten akademisyenler, “O günden bu yana ve özellikle de konferansın hemen öncesinde, Türkiye içinde görevden alınan veya susturulan akademisyenlerin ve yurt dışında olanların anlattıklarını duyduk. Bize, durumun ne kadar kötü bir hale geldiğini açıkça anlattılar” dedikten sonra şöyle devam etti:

‘BARIŞ AKADEMİSYENLERİNİN GÖRDÜĞÜ MUAMELEDEN RAHATSIZIZ’

“Barış için Akademisyenler bildirisinin imzacılarının gördüğü muamele nedeniyle çok rahatsızız. Birçoğu işini, emeklilik birikimini, yurt dışına seyahat hakkını kaybetti. Bunun tek sebebi, Türkiye hükümetinden Kürt sivilleri öldürmeye son vermesini ve Kürt isyancılarla barış müzakerelerine geri dönmeyi istemeleriydi. Ege Üniversitesi de kısa süre önce bünyesindeki imzacı akademisyenleri hedef aldı. Bu durum, bir akademik kurumun veya sağlıklı bir sivil toplumun ilkeleriyle tezat içeriyor.”

‘KABUL EDİLEMEZ DURUMU NORMALLEŞTİRMEK İSTEMİYORUZ’

Craps ve Luckhurst kararı ‘üzülerek’ aldıklarını belirtmekle beraber şu ifadeleri kullandı: “Fakat akademik çalışmaları her zamanki gibi sürdürerek kabul edilemez bir durumu normalleştirmek istemiyoruz. Türkiye’de bugün devam eden akademik tasfiyenin mağdurlarıyla dayanışma için, dikkatleri onların travma anlatılarına yönlendirmek ve Türk yetkilileri onları görevlerine iade edip akademik özgürlüğe saygı göstermeye çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Topbaş'ın damadı tahliye edilirken, ağır hastalar içerde’

SONRAKİ HABER

Siirt Belediye Eş Başkanı Epözdemir tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa