09 Mayıs 2017 14:06

Zafer bayrağı 72. kez dalgalandı

Sovyetler Birliği’nin II. Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı zaferinin 72’inci yıl dönümünde Rusya başta olmak üzere birçok yerde kutlamalar yapıldı.

Paylaş

Hitler faşizminin 8 Mayıs 1945’te Berlin’de teslimiyet anlaşmasını imzalaması ve 9 Mayıs’ta Sovyetler Birliği topraklarında zafer kutlamalarının başlamasına atfen dün Rusya başta olmak üzere birçok yerde 72.  yıl kutlamaları yapıldı.

Moskova Kızıl Meydan’da yapılan tören, kutlamalar içinde en büyüğü oldu. Halkın yanı sıra Putin ve devlet erkanının katıldığı tören, olumsuz hava koşulları nedeniyle erken bitirildi.

Törene savaş gazilerinin yanısıra, zafer yürüyüşünde hayatını kaybeden Kızılordu askerlerinin yakınları katıldı. 

Kızıl Meydan’da yapılan törende 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan Sovyet zırhlı araçları da yer alırken, düzenlenen geçit töreni aynı zamanda Rus devletinin modern silahlarını tanıttığı bir gösteriye dönüştürüldü. Son yıllarda yapılan kutlamalar, hem yeni silahların pazarlanması hem de Rus emperyalizminin Sovyet mirası üzerinden rakiplerine gözdağı vermek istemisiyle eleştiriliyor. 

Kızıl Meydan’daki kutlamalarda konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin “Avrupa ve tüm dünyanın özgürlüğü babalarımız ve dedelerimiz sayesinde kazanıldı” dedi ve ekledi: “Nazizmin kanlı politikası Sovyetler Birliği sayesinde sona erdi. Rusya halkını köleleştirecek hiçbir güç olmadı, bundan sonra da olmayacak.” 

Öte yandan törende, Berlin Muharabesi esna-sında Çavuş Mihail Yegorov ile Onbaşı Meliton Kantariya tarafından Reichstag binasına dikilen taaruz bayrağı da Zafer Bayrağı olarak dalgalandırıldı. 

Donetsk’te yapılan kutlamalarda ise halkın yanı sıra “Büyük Vatan Savaşı” dönemine ait T-34 ve BM-13 (Katyuşa) da dahil olmak üzere 80 askeri teçhizat yer aldı. Kutlamaların yapıldığı bir diğer dikkat çekici yer ise Suriye krizi üzerine zirvelerin toplandığı Astana kentiydi. Kazakistan’ın başkenti Astana’da Vatan Savunucuları heykeline çiçek bırakıldı. Törene savaş gazilerinin yanı sıra çok sayıda Kazak katıldı. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 6 milyon Kazak’tan bir milyon kişinin savaşta hayatını kaybettiğini  ve zaferin Sovyetler Birliği’nde yaşayan halkların birlik ve dostluğunun bir eseri olduğunu söyledi. 9 Mayıs Polonya, Almanya ve daha birçok Avrupa ülkesinde de kutlandı. Faşizme karşı zafer günü Heybeliada’da önceki gün kutlanmış, buradaki anma ve kutlamaya 2 bine yakın Rus katılmıştı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna'da Zafer Günü kutlamalarında faşist provokasyon

SONRAKİ HABER

Munzur dağlarında karlar yeni eriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...