09 Mayıs 2017 13:23

ABD, Afganistan işgalini genişletiyor

Trump yönetimi Afganistan politikasında strateji değişikliğine gidiyor, geri çekilen askerler yeniden gönderilecek. 

Paylaş

Trump yönetimi Afganistan politikasında strateji değişikliğine gidiyor, geri çekilen askerler yeniden gönderilecek. 

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Amerikan ordusu ve Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’a üç bin takviye asker gönderilmesi tavsiyesinde bulundu. Washington Post gazetesi, askeri kaynaklara dayanarak, Başkan Donald Trump’ın bu konudaki kararını 25 Mayıs’ta Brüksel’de yapılacak NATO zirvesinden önce vermesinin beklendiğini yazdı. 

ZATEN 8 BİN 400 ASKERİ VAR

NATO Zirvesine Trump da katılacak. Haberde NATO ülkelerinden de Afganistan’a 3 ila 5 bin askerin gönderilmesinin isteneceği belirtiliyor. Trump’ın talebe olumlu yanıt vermesinin, ABD’nin Afganistan politikasında önemli bir değişikliğe işaret edeceği belirtiliyor. Eski Başkan Barack Obama’nın politikası, ABD’nin bu ülkedeki askeri rolünün aşamalı olarak azaltılmasını öngörüyordu. Afganistan’da halihazırda 8 bin 400 Amerikan askeri var.

Gazete, yönetimin gönderilecek asker sayısı ve Taliban’a yönelik hava saldırılarının genişletilmesi konularında yetkiyi Savunma Bakanlığına bırakan öneriyi olumlu baktığını belirtti.

ASKERLERİN ÇOĞU 2014’TE GERİ ÇEKİLMİŞTİ

ABD’nin Taliban’a yönelik operasyonları 2014’te sona erdirilmişti. Ancak ABD özel güçleri, Afgan ordusuna destek gerekçesiyle Afganistan’da operasyonlara devam ediyor. 

Afganistan’daki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral John Nicholson geçtiğimiz Şubat’ta Senatoya birkaç bin askere daha ihtiyaçları olduğunu söylemişti.

ABD, yaklaşık 3 bin kişinin öldüğü 11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan’ı işgal etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Siirt Belediyesi Eş Başkanı gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

ABD ile Kuzey Kore, Oslo’da buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...