02 Temmuz 2012 10:15

KCK davası başladı

15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen KCK İstanbul davasının ilk duruşması Silivri Ceza İnfaz Kurumları içindeki duruşma salonunda görülüyor. 140’ı tutuklu, toplam 193 sanıklı davada; Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Yayıncı ve gazetemizin yazarı Ragıp Zarakolu, Prof. Dr. Ayşe Berktay ve BDP MYK Üyesi Mustafa Avcı’n

KCK davası başladı
Paylaş

TOPLU GELİŞLER ENGELLENDİ

İstanbul’un çeşitli ilçelerinden Silivri’ye gelerek duruşmayı izlemek isteyenler çoğu yerde polis engeline takıldı. Polis, halkın toplu halde mahkeme önüne gitmesine izin vermedi. Engellemelere rağmen çok sayıda kişi, duruşma salonu önüne gelmeyi başardı.

KARŞILIKLI ALKIŞLAR

Duruşma, 140’ı tutuklu 14’ü tutuksuz olmak üzere 154 sanığın duruşma salonunda yerini almasıyla başladı. Duruşma salonunun izleyicilere açılmasıyla da tutuklu sanıklar “Berxwedan jiyane”, “İnadına isyan inadına özgürlük” sloganları attı. Sanıklar ve izleyiciler, karşılıklı birbirlerini alkışlayarak moral verdi.

‘EZ LİVİR İM’

Mahkeme heyeti, ilk önce tutuksuz sanıkların daha sonra da tutuklu sanıkların kimlik tespitini yaptı. İlk önce ismi okunan Kubbettin Yazbaşı, “Ez livir im” diye yanıt verdi. Doğduğu yeri, anne ve baba ismini de Kürtçe dile getiren Yazbaşı’nın, “Türkçe dışında bir dille savunma yaptığını” gerekçe gösteren Mahkeme Başkanı Ali Alçık, mikrofonun Yazbaşı’nın elinden alınmasını istedi.

KÜRTÇE SAVUNMAYA İZİN YOK

Daha sonraki sanıkların da Kürtçe savunma yapması ve mikrofonun önlerinden alınması üzerine avukatlar ile Mahkeme Başkanı Ali Alçık arasında bir tartışma yaşandı.

Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, anadilde savunma yapılmasına izin verilmemesine itiraz ederek, “Müvekkillerim Kürtçe konuştular. Zaten siyasal çalışmalar yürüttükleri ve Kürt oldukları için tutuklandılar. Benim de anadilim olan ve bu ülkede 20 milyon kişinin konuştuğu dile bilinmeyen dil denemez. Mahkemenin öncelikle bu konuda bir karar vermesi gerekiyor” dedi.

Bunun üzerine de Başkan Alçık, Kürtçe’ye ‘bilinmeyen bir dil’ demediğini, sadece Türkçe dışında bir dil kullanıldığını söylediğini ifade etti.

Mahkeme, öğle arası verilmesinden sonra devam edecek.

MAHKEMEDEN NOTLAR...

* BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Avukat Meral Danış Beştaş ise mahkemede konuşmada, yargılananın “demokratik siyaset” olduğunu ifade etti. BDP ve BDP Siyaset Akademisi yasal faaliyetlerinin, “başına sözde sıfatı eklenerek yasadışı gösterilmeye çalışıldığını” vurguladı.

ERSANLI’NIN MORALİ YERİNDE

* Mahkeme salonuna getirilen Prof. Büşra Ersanlı’nın moralinin hayli yerinde olduğu görüldü. Prof. Ersanlı, kendisine verilen selamlara ellerini yukarı kaldırarak ve güler yüzle karşılık verdi.

VEKİLLER TAKİP ETTİ

* Silivri’deki duruşmaya; BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de katılarak destek verdi. Duruşma salonunun kullanımı konusunda yaşanan sıkıntıların giderilememesi nedeniyle ise vekiller, duruşmayı izlemekte zorlandı.

YURT DIŞI VE İÇİNDEN DESTEK VAR

* Duruşmayı yurt içinden ve dışından da birçok kişi ve kurum da takip etti. PEN Yazarlar Birliği Türkiye Yönetim Kurulu üyeleri Tülin Dursun, Zeynep Oral, PEN Yazarlar Birliği Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Halil İbrahim Özcan, Uluslararası PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi’nden Sara Wright, Eugene Schoulgin, Uluslararası Sınır Tanımayan Avukatlar üyeleri, Dünya Yayıncılar Birliği, Akademisyenler Temel Demirer, Sibel Özbudun, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar, Avukat Meral Danış Beştaş, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi de yer alıyor.

* Gazetecilerin davaya ilgisi de oldukça fazlaydı. Gazeteci Oral Çalışlar, Gazeteci Ahmet Şık, Evrensel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat, Gazeteci Nuray Mert duruşmayı izleyen isimler arasındaydı.

MAHKEME ÖNÜNDEN DESTEK MESAJLARI

* Polis ve jandarmanın engellemelerine rağmen yüzlerce kişi sanıklara moral vermek ve destek olmak için mahkeme salonunun önündeydi. BDP, EMEP, HDK üye ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi “Devrimci tutsaklar onurumuzdur”  sloganıyla sanıklara destek olduğunu belirtti.

* Bundan sonra duruşmaların, çarşamba günleri hariç hafta içi dört gün boyunca devam edeceği de verilen bilgiler arasında. (İstanbul/EVRENSEL)


ULUSLARARASI GÖZLEMCİLER AÇIKLAMA YAPIYOR  

KCK Davası kapsamında yargılanan yazar, gazeteci ve yayıncılarla dayanışma ve davayı gözlemleme amacı ile Türkiye’ye gelen uluslararası yazar, yayıncı, basın ve insan hakları kurum temsilcileri Türkiye Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi’nin organize ettiği basın toplantısında bir araya geliyor. Bugün saat 16.00’da başlayacak basın açıklaması, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde düzenlenecek.  

Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Bjorn Smith-Simonsen, Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, Uluslararası PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Direktörü Sara Whyatt ise basın toplantısına katılacak konuklar.

Katılımcı kurumlar arasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye PEN, Çevirmenler Birliği, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Ankara Düşünce Özgürlüğü İnisiyatifi, Çağdaş Gazeteciler Derneği yer alıyor. (MEDYA SERVİSİ)


ULUSLARARASI YAYINCILAR BİRLİĞİNDEN ZARAKOLU'YA DESTEK

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), Ragıp Zarakolu’nun açık duruşma tutanaklarının yayımlanmasını istedi.

KCK kapsamında Silivri’de duruşması görülecek Ragıp Zarakolu için, IPA’dan destek çağrısı yapıldı. IPA, yayıncı ve Nobel Barış Ödülü adayı Ragıp Zarakolu hakkında yapılan bütün suçlamaların düşürülmesi için Türkiyeli yetkililere çağrı yaptı. Zarakolu, “yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek” suçundan yargılanıyor ve en az 15 sene hapis cezasıyla tehdit ediliyor. IPA, Zarakolu ve daha birçok yazar ve entelektüelin yalnızca yayınladıkları yazıları nedeniyle cezalandırıldıklarını belirtti. Yazarların tutuklanmasının, Türkiye’de insan hakları ihlalleri yapılmasına olanak sağladığı belirtilirken, Türkiye’nin uluslararası sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altı çizildi.  

IPA delegasyonu, Zarakolu’nun ilk duruşmasını izleyecek. Delegasyon, IPA Yönetim Kurulu üyesi ve Basın Özgürlüğü Komitesi başkanı Bjørn Smith-Simonsen başkanlığında duruşmada bulunacak. Smith-Simonsen, konu ile ilgili “Zarakolu gibi Türkiye’de sansür engelini düşürmeye çalışan insanların çabaları ile siyasi gündemi şiddetle baskı altında tutmaya çalışanlar birbirine karıştırılmamalıdır. Zarakolu, özgür basın ve yayım savunucusu olarak uluslararası alanda tanınır. Bu yıl, Nobel Barış Ödülleri’ne aday gösterildi.

IPA, yıllardır barışçıl bir dille, Türkiye’deki sansür uygulamalarını eleştirerek her türden görüşün yayımlanmasını savunmuş, bu sözünü sakınmayan yazara karşı yapılan baskıları empatik bir şekilde protesto ediyor. IPA ayrıca Türk yetkilileri Zarakolu aleyhine yapılan bütün suçlamaları düşürmeye davet ediyor” dedi.

IPA, 14 Haziran 2012’deki 29. Kongresinde IPA, “hakaret, devlet güvenliği, devlet sırları, terörizm” gibi sansürlemeye, medyada taciz edilmeye ve demokratik olmayan bir şekilde etkilemeye neden olan ucu açık ifadeleri ve bunların geniş bir anlamda değerlendirilmesini reddettiğini açıkladı. Yasamanın, halka açık ve şeffaf uygulamalar yapılması gerektiğinin kamu yararına olduğunun altı çizildi.

IPA, dünya çapında her türlü basın ve yayın faaliyetini temsil eden, küresel bir hükümet dışı kuruluştur. Halen, 53 ülkede faaliyet veren 65 üye kuruluşla birlikte çalışmaktadır. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Şırnak Cumhuriyeti’ hâlâ OHAL’de!

SONRAKİ HABER

Zaman aşımı yürekleri bir kez daha yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...