Fındıklı'da yangından mal kaçırır gibi ÇED toplantısı

Rize Fındıklı'da, Büyükdere üzerinde yapılmak istenen HES projesinin ÇED katılım toplantısı oldubittiye getirilmek istendi, halk engel oldu.

09 Mayıs 2017 12:27
Paylaş

Rize'nin Fındıklı İlçesine bağlı Yaylacılar Köyünde Büyükdere üzerinde yapılmak istenen Hayat Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısı düzenlendi. HES projesine karşı çıkan yöre halkının bina önünde toplanarak protesto ettiği proje için tutulan tutanak tartışmalara neden oldu. Tutanağın değiştirilmesini isteyen halk binaya girdi.

Doğan Haber Ajansında yer alan bilgilere göre, Hayat HES projesini protesto eden Fındıklı Dereleri Koruma Platformu üyeleri ve yurttaşlar Dörtyol kavşağında toplandı, Kalabalık, "Yaşam alanlarımız için direniyoruz" pankartı açarak tulum ezgileri eşliğinde, "Dereler özgürdür, özgür akacak" sloganı ile yürüyüşe geçti. Grubun en önünde yine kadınlar yer aldı. Halk Eğitim Müdürlüğü önünde tulum eşliğinde horon oynayan kalabalık HES karşıtı türküler söyledi, alkışlarla tempo tuttu. ÇED toplantısını yönetmek için polis eşliğinde gelen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve şirket yetkilileri, kalabalığın alkışlı ve ıslıklı protestoları arasında binaya girdi. Bölge halkını temsilen de 4 kişi salona girdi.

'YANLIŞ ADRESE GELDİNİZ!'

Bölge halkını temsilen salonda bulunan 4 yurttaş, halkın katılmaması nedeniyle toplantının yapılamadığına dair tutanak tutulmasını istedi. Buna rağmen heyet başkanının toplantının yapıldığına ancak yurttaşların HES projesini istemediğine dair tutanak tutması gerginliğe neden oldu.

Bu sırada oturduğu koltuktan kalkan 74 yaşındaki Melahat Alişan, heyetin önündeki su şişesini alarak "İçmeyin, biz de içmeyelim. Siz yanlış adrese geldiniz. Bu HES'i istemiyoruz, buradan gidin." dedi.

Tutanağı değiştirmemekte direnen Heyet Başkanı Alparslan Kalemci, polisin güvenlik önlemi almasını istedi ve binadan ayrılmaya çalıştı. Bu sırada bina dışında bekleyen yurttaşlardan bazıları polis engelini aşarak binaya girdi. Polis bunun üzerine heyeti bir odaya kaçırdı.

TUTANAK DEĞİŞTİRİLDİ

Yaklaşık 45 dakika boyunca polis kontrolünde odada tutulan görevliler tutanağın değiştirilmesine ikna oldu. Tutanak, "Halkın tepkisi nedeniyle toplantının yapılamadığı" şeklinde değiştirilince yurttaşlar ve heyet binadan dışarı çıktı. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Şişecam’dan mısır atağı

SONRAKİ HABER

Batman’da korucu 2 çocuğu uykularında vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...