31 Mart 2011 14:07

Fukuşima’da öldüren çaresizlik

ULUSLARARASI Atom Enerjisi Kurumu, Fukuşima nükleer santralinin depremde zarar gören dört reaktörünün kullanımdan kaldırılacağını açıkladı.Fukuşima-Daiçi nükleer santralini işleten Tokyo Electric Power (TEPCO) tarafından yapılan açıklama, 1-4 numaralı reaktörlerdeki durumun son üç haftadır kontrol alt

Fukuşima’da öldüren çaresizlik
Paylaş

ULUSLARARASI Atom Enerjisi Kurumu, Fukuşima nükleer santralinin depremde zarar gören dört reaktörünün kullanımdan kaldırılacağını açıkladı.

Fukuşima-Daiçi nükleer santralini işleten Tokyo Electric Power (TEPCO) tarafından yapılan açıklama, 1-4 numaralı reaktörlerdeki durumun son üç haftadır kontrol altına alınamaması nedeniyle kararın kaçınılmaz olduğu belirtildi. Açıklamada, 5 ve 6 numaralı reaktörlerin geleceğinin bölge sakinleriyle yapılacak görüşmelerle karar verileceği kaydedildi.

TEPCO sözcüsü Katsumata reaktörleri soğutmada başarısız olduklarını itiraf etti.  Şirketin radyasyon sızıntısından zarar görenlere tazminat ödeyeceği açıklandı.

Tepco ayrıca nükleer kriz ile ilgili şeffaf olmamak ve yeterince hızlı bilgi vermemekle suçlanıyor. Şirketin başkanı Masataka Shimizu ise yüksek tansiyon ve baş dönmesi şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.

Japon hükümeti ise radyoaktif maddelerin yayılmasını önlemek amacıyla reaktörleri özel bir madde ile kaplamayı düşündüğünü açıkladı. Hükümet, nükleer santralin işletmecilerinden yeni güvenlik önlemlerinin uygulamaya konmasını talep etmişti.

Nükleer santralin güç kaynağına zarar vermiş ve dolayısıyla santralin soğutma sistemi çalışmamaya başlamıştı. Mühendisler deniz suyu kullanarak reaktörleri soğutmaya çabalamıştı.
Fakat radyaoaktif sızıntı engellenemedi.

En üst düzey alarma geçmiş olan ülkede 11 Mart tarihinde gerçekleşen deprem, onun neden olduğu tsunami ve onun da neden olduğu nükleer kaza sonrası yaşanan felaketlerin ardından 11 bin aşkın kişi hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Direnen işçilere mektup

SONRAKİ HABER

İsrail, Filistinli vatandaşlarına ayrımcılık yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa