Cam kemik hastaları için bir ilk gerçekleşecek

6-13 Mayıs tarihleri arası Dünya Cam Kemik Hastaları Farkındalık Haftası ilan edildi.

09 Mayıs 2017 10:07
Paylaş

Dünya Cam Kemik Hastaları Farkındalık Haftası etkinlikleri kapsamında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde cam kemik hastaları için 10 Mayıs günü konferans düzenlenecek. Konferansta, Sağlık Bakanlığı'nın cam kemik hastaları için su terapi merkezlerinin kurması üzerine önerilerde bulunulacak, cam kemik hastalarının ailelerine hastalıkla ilgili bilgiler verilecek.

6-13 Mayıs tarihleri arası Dünya Cam Kemik Hastaları Farkındalık Haftası ilan edildi. Bu hafta içerisinden cam kemik hastaları için çeşitli etkinlikler düzenlenerek, hastalarla ilgili farkındalığın arttırılması hedefleniyor. Bu yıl Türkiye'de hastalıkla ilgili bir ilk gerçekleştirilecek. 10 Mayıs Çarşamba günü saat 13.30'da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Aziz Köklü Salonu'nda cam kemik hastalığının anlatıldığı bir konferans yapılacak. Konferans kapsamında Sağlık Bakanlığı'nın cam kemik hastaları için su terapi merkezlerinin kurması üzerine önerilerde bulunulacak, cam kemik hastalarının ailelerine hastalıkla ilgili bilgiler verilecek. Hastaların hangi ilaçları kullanması gerektiği ve hastalara nasıl bakılması gerektiği ailelere anlatılacak. Konferansın düzenlenmesine ise SBF 2. sınıf öğrencisi Kamil Karaca ve cam kemik hastası fotoğrafçı- yazar Elif Gamze Bozo öncülük ediyor. 

CAM KEMİK HASTALIĞI NEDİR?

Vücudumuzun iskeletini oluşturan kemik dokusu protein ve minerallerden oluşur. Kemiğin yapısındaki kollajen adı verilen proteinler kemiğin esnekliğini, kalsiyum ve fosfor mineralleri ise sertliğini sağlıyor. Cam kemik hastalarında ise hastalığında kemik dokusundaki temel protein olan kollajenin yapımında genetik bir bozukluk nedeniyle kemik dokusu yapımında düzensizlik oluşuyor. Bu bozukluk sonucu oluşan kemik dokusu dayanıksız, zayıf ve kırılganlaşıyor.  Cam kemik hastalığı olan bebekler doğum sırasında özellikle kaburga kemiklerinde kırıklar nedeniyle solunum yetmezliğinden ölebiliyor. Hastalığın daha hafif tiplerinde ise düşme ve basit çarpmalarla kol, bacak kemiklerinde kolayca kırılmalar meydana geliyor. Durum hastaların normal yaşamlarını sürdürmelerini etkiliyor. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Soma katliamının yıl dönümünde miting yapılacak

SONRAKİ HABER

Evrensel’e haberi nedeniyle 14 bin lira para cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...