09 Mayıs 2017 09:24

Altyazı’nın Mayıs sayısı bayilerde

Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Mayıs ayını ünlü yönetmenlerin kısa filmlerinden oluşan dosyayla karşılıyor.

Paylaş

Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Mayıs ayını Martin Scorsese’den David Lynch’e, Stanley Kubrick’ten Jane Campion’a, usta yönetmenlerin kısa filmlerinden oluşan bir dosyayla karşılıyor. Büyük yönetmenlerin sinemasına taze bir gözle bakmak ve ticari ağların dışında kalan kısa film formatının yönetmenlere sağladığı özgürlükten ilham almak amacıyla hazırlanan dosyada, on Altyazı yazarının on kısa film üzerine yazıları yer alıyor.

KAYGI

Dünya prömiyerini Berlinale’de gerçekleştiren Kaygı, ABD’deki South By Southwest Film Festivali’nden ve Ankara Film Festivali’nden ödüllerle ayrıldı. Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik, Türkiye’nin bastırılmış toplumsal hafızasına bakan psikolojik gerilim türündeki filmini Altyazı’ya anlatıyor.

T2 TRAİNSPOTTİNG

Danny Boyle’un 90’lı yıllara damgasını vurmuş kült filminin kahramanları, yirmi yıl sonra T2 Trainspotting’de yeniden bir arada. Altyazı’daki yazısında Aslı Ildır, kült statüsüne tutunmaya çalışan yeni filmin ‘hızlı çocukları’na yakından bakıyor.

GELECEK GÜNLER (L’AVENİR)

Isabelle Huppert’in canlandırdığı kahramanının tekdüze hayatındaki radikal değişimi sakin bir üslupla ele alan Gelecek Günler’i Altyazı’nın Mayıs sayısında Berke Göl değerlendiriyor. Geçtiğimiz yıl Berlinale’de En İyi Yönetmen Ödülü alan Mia Hansen-Løve ise, filminin arka planını ve politik yaklaşımını Engin Ertan’ın yaptığı söyleşide anlatıyor.

YARATIK (ALİEN)

Ridley Scott’ın 1979 tarihli başyapıtı Yaratık’ta kurduğu evren, devam filmleriyle genişlemeyi sürdürmüştü. Mayıs ayında vizyona girecek Yaratık: Covenant’ı (Alien: Covenant) beklerken, Ali Deniz Şensöz ilk filmin doğum, ölüm ve cinselliğe dair en derin korkularımızla bizi yüzleştiren metaforik dünyasına bakıyor.

GENÇ KARL MARX (LE JEUNE KARL MARX)

Karl Marx’ın gençlik yıllarını anlatan Raoul Peck imzalı Genç Karl Marx, öyküsünü Komünist Manifesto’nun yazılışının hemen öncesinde noktalıyor. Tüm klişeleriyle tarihî bir kostümlü dram olan filmin estetik sorunlarını Fırat Yücel masaya yatırıyor.

KAZIM ÖZ

Bir şarkının peşinde New York’tan Dersim’e yollara düşen Jan’ın öyküsünü anlatan Zer İstanbul Film Festivali’nde bazı sahneleri karartılmış olarak gösterildi. Kazım Öz mizahı ve trajedisi, tarihi ve bugünüyle capcanlı bir Dersim portresi çizen filmini ve filmin sansürle mücadelesini Altyazı’ya verdiği söyleşide anlatıyor.

UMUT TAZELEYEN FİLMLER VE BİR SİNEMA PSİKOPATININ LİSTESİ 

Umut Tazeleyen Filmler köşesinde bu ay Şükran Yücel, David Lynch’in karanlık kâbuslarla dolu filmografisinde ayrıksı bir yer tutan Straight’in Hikâyesi’ni (The Straight Story, 1999) kaleme alıyor. Bir Sinema Psikopatının Listesi’nin bu ayki konuğu yönetmen Erden Kıral ise, Meditatif Filmler başlığıyla sinematografik bir metafiziğe işaret eden filmlerden bir liste hazırlıyor.

ALTYAZI’DA AYRICA...

Seijun Suzuki: Sinemanın kalıplarını zorlayan özgün imzaya veda. 

Canım Kardeşim: Mart ayında kaybettiğimiz Halit Akçatepe’nin performansıyla kalplerimizi ısıttığı Ertem Eğilmez klasiği.

Silence: Martin Scorsese’nin zanaatkârlığını konuşturduğu bir inanç öyküsü.

Kabuktaki Hayalet (Ghost in the Shell): Siborg dünyasına ihanet eden film.

Kapan (Get Out): Korku türünün klişeleri bu kez bir tür ırkçılık kâbusuna dönüşüyor

Aşkın Krallığı (A United Kingdom): Eve dönmek ve evde olmak üzerine.

Nocturama: Paris Yanıyor (Nocturama): Kentteki şiddetin sebepsizliği.

Dehşet Odası (Green Room): Çok uzun bir gece.

Blue: Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı’nın müzikal dehalarına ve hayatlarına hüzünlü bir bakış.

Bir Yönetmen Beş Madde: Rainer Werner Fassbinder.

Ayın Kısası: Suriyeli mültecilerin yaşadığı bir sınır kasabasındaki trajik bir aşk hikâyesini anlatan Emre Kayiş imzalı Çevirmen.

ÖNCEKİ HABER

Haluk Tolga İlhan’dan yeni albüm: ‘Dâra Duran’

SONRAKİ HABER

Açlık grevindeki Gülmen ve Özakça için imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...