09 Mayıs 2017 09:16

Haluk Tolga İlhan’dan yeni albüm: ‘Dâra Duran’

Haluk Tolga İlhan, Çerağ-ı Aşk ve Hançere çalışmalarından sonra 'Dâra Duran' adlı yeni albümünü dinleyicilerin beğenisine sundu.

Paylaş

Abdal’ın Ervah-ı Ezelde isimli ilk albümü ile tanıdığımız İstanbul Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Haluk Tolga İlhan, Çerağ-ı Aşk ve Hançere çalışmalarından sonra “Dâra Duran” isimli yeni albümünü dinleyicilerinin beğenisine sundu. İlhan, albümün açılışını ise kitapçıkta şu cümlelerle yapıyor: “İnsanla ve kendisiyle olan büyük hesaplaşmayı bu dünyada tamamlayanların anlatısında yer arıyoruz kendimize. Dâra durup vicdana soruyor:

‘Ben dervişim dersin dava kılarsın/Hakk’ı zikretmeye dilin var mıdır/Kendini gör, elde sen ne ararsın/ Hâlâ hâl etmeğe hâlin var mıdır’(Pir Sultan Abdal). Dâra Duran; Alevi felsefesinde vicdan muhasebesi , hak huzurunda kişinin kendisiyle yüzleşmesi manalarına geliyor.

Sanatçının da vicdanıyla muhasebesi olarak yorumladığı albüm, Anadolu coğrafyasının derin izlerini ve ağırlığını taşıyor. 

Albüm kapağında dikkat çeken kırmızı renkli hırka çizimi de bu düşünce ile özdeşleşerek geçmişin motiflerini ve mirasını koruyan ancak yüzünü bugünün dinamizmine dönmüş canlı bir çabanın çağrışımını uyandırıyor. El çizimi abdal hırkası, ancak eski ve yıpranmış değil, son derece canlı kırmızı renkte ve dik bir duruşu var: eskinin değerlerini çağın dinamizmi ile yansıtmayı temsil ediyor. 

‘MAHLASLI ESERLER TERCİH EDİLDİ’

Abdal Haluk Tolga İlhan, yeni albümünde önceki çalışmalarında da yer alan komalı gitar altyapısını koruyarak santur ve kemanın renkli tınılarını kendine özgü söyleyiş biçimi ile bir araya getirmeye devam ediyor. Bütünlüklü bir felsefeye işaret eden repertuvar seçiminde ise Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Mahzuni Şerif, Ali Ekber Çiçek, Davut Sulari ve Ekrem Yeşilada gibi çok kıymetli ozanların eserleri albümde yer alıyor. İlhan, repertuvar seçimini ise şöyle özetliyor: “Özellikle mahlaslı eserler tercih edildi, Pir Sultan Abdal , Davut Sulari, Karacaoğlan , Mahzuni Şerif gibi isimlerin eserleri tercih edildi çünkü bu kişiler hem bu felsefeye hem yaşadıkları donemin iktidarla mücadele ruhunu en iyi yansıtan isimler...” Kayıtları Ada Stüdyolarında tamamlanan albümün tonmaisterliğini Özgür Özkan Mete üstlenirken, mix ve mastering İhsan Apça-Özgür Özkan Mete imzası taşıyor. Dâra Duran, Esen Müzik etiketiyle raflardaki yerini almaya hazırlanıyor.

Albümde yer alan eserler ise şunlar; Dâra Duran, Dumanlı Dumanlı (Mahzuni Şerif), Bugün Bayram Günü Derler (Davut Sulari), Güzel Seni Çok Özledim (Ekrem Yeşilada), Munzur Dağı Silelenmiş Karinen, Yüce Dağ Başında Yanar Bir Işık, Şu Yalan Dünyaya Geldim Geleli (Karacaoğlan), Hal Yamano, Gurbet Elde Bir Hal Geldi Başıma ( Müzik: Ali Ekber Çiçek, Söz: Pir Sultan Abdal), Ala Gözlüm Zülfün Kelep Eylesin (Pir Sultan Abdal), Şu Karşı Yaylada Göç Katar Katar (Pir Sultan Abdal). İlhan, albümle ilgili; “Müzikal anlamda sadelik tercih edildi , Abdal’ın ilk albümünden bu yana kullanılan komalı gitar ve santur kullanıldı. Yorumda ise ilk Ervahı Ezelde albümündeki soft söyleyiş tercih edildi ve opera tekniği geleneksel söyleyiş biçimine yansıtıldı” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Panzerle 2 çocuğu öldüren polis tutuklandı

SONRAKİ HABER

Altyazı’nın Mayıs sayısı bayilerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...