09 Mayıs 2017 08:53

Bonn İklim Zirvesi başladı

1995’ten beri her yıl Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen ‘Bonn İklim Zirvesi’ bugün başladı.

Paylaş

Elif Cansu İLHAN
Bonn

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı, Almanya’nın Bonn kentinde başladı. Paris İklim Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi için alınacak son önlemlerin masaya yatırılacağı konferans, “Fransız Trump” olarak tanımlanan Le Pen’in seçilmemesi ile ferah bir başlangıç yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron’un ise iklim konusunda pek ciddi bir politikası yok. Rüzgar nereden eserse oraya giden Macron’u yönlendirmek için kitle örgütleri daha çok çalışma konusunda hemfikir. 

Konferans 18 Mayıs’a kadar sürecek.

TRUMP’IN TARAFI BELLİ

Gerçek Trump cephesinde ise beklenen gelişmeler olsa da şimdilik bir değişiklik yok. Trump, büyük kirleticilerden Exxon Mobil’in eski CEO’sunu dışişleri bakanı yaparak da tarafını bir kez daha netleştirmişti.

Yine de “masada bir sandalye olması, olmamasından iyidir” yaklaşımı ile anlaşamadan çekilmeye çalışmayacak gibi görünüyor.

Bir yandan da, Trump Hükümetinin tavrına karşı, Amerika halkının büyük çoğunluğu Paris Anlaşmasına bağlı kalmanın gerekliliğinin farkında.

Amerika’nın tutumu yarın netleşecek olsa da, Bonn’da, “Paris Anlaşması bir ülkeden büyüktür” görüşü hakim.

‘BİNGO’LARLA SAVAŞACAĞIZ’

Eski bir BİNGO temsilcisi, şimdi ise Amerika Dışişleri Bakanı olan Rex Tillerson’un görüşmelere etki edip etmeyeceği ise yarın yapılacak BİNGO oturumunda belli olacak. 

Yarın yapılacak olan BİNGO (Business and Industry Non-Governmental Organizations-İş ve Endüstri Sivil Toplum Kuruluşları) oturumunda, büyük petrol şirketlerine ait STK’lar olan BİNGO’ların katılımı tartışılacak.

Görüşmelere destek olduklarını iddia ederek katılan fosil yakıt lobicilerinin argümanlarından biri de: “Küresel ısınma için çözüm yenilenebilir enerji değildir.”

Geçen yıldan beri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’ini temsil eden UNFCCC delegeleri, görüşmeleri yavaşlatan bu kuruluşların oturumlardan uzaklaştırılmasını talep ediyor. 

CERES’den (sürdürülebilirik üzerine çalışan bir organizasyon) Sue Reid, bugün küresel ısınmaya karşı mücadele içinde, fosil yakıt şirketleri ve onların görüşmelerdeki temsilcileri ile de “dişlerimiz ve tırnaklarımız ile savaşacağız.” dedi.

FİJİ İÇİN YOL HARİTASI

Bonn görüşmelerinden çıkacak sonuçların Fiji’de düzenlenecek COP24 ve G20, G7, Petersburg Görüşmesi için de yol haritasını belirlemesi bekleniyor. Bonn’da taraflar Paris Anlaşması için çalışma programını 2018 COP24’e yetiştirmek için çalışacaklar. 

Paris Anlaşması’nın önemli ama yeterli olmadığını söyleyen STK’lar için, anlaşmayı bir ileri dereceye taşımayı hedefleyen Kolaylaştırıcı Diyalog (buna başka bir isim bulma konusunda da anlaşmaya varıldı) şimdididen en önemli gündem maddesi. 

2018’de gerçekleştirilecek olan toplantıda ülkelerden NDC’lerini (Ulusal Katkı Beyanı) geliştirmeleri ve daha güçlü beyanlar sunmaları bekleniyor.

2023’de gerçekleşecek olan Küresel Durum Değerlendirilmesi’nde ise, iklim değişikliğine karşı azaltım ve adaptasyona yapılacak yatırım oranları tartışılacak

ÖNCEKİ HABER

Emniyet kemeri makara yuvasına yılan girdi

SONRAKİ HABER

Kaliteli uyuşturucu bulamayınca kendisi yetiştirmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...