09 Mayıs 2017 08:23

Tiyatrocu Abdulhakim Bağış’a 16 ay hapis cezası

Roboski Katliamı anmasında tiyatro oyunu oynayan Abdulhakim Bağış’a 16 aylık hapis cezası verildi, Bağış cezaevine gönderildi.

Paylaş

Roboski Katliamı anmasında tiyatro oyunu oynayan Abdulhakim Bağış’a verilen 16 aylık hapis cezası veridli. "Sanatta işlenecek suç yoktur” diyen Bağış, cezaevine gönderildi.

Gazete Karınca’nın haberine göre; 2013 yılında Roboski Katliamı’nın birinci yıldönümünde İzmir’de düzenlenen anma etkinliğinde sahneye çıkan ve polis müdahalesinde gözaltına alınan Yenikapı Tiyatrosu oyuncularından Abdulhakim Bağış’a “2911 Sayılı Toplantı ve Yürüyüş Kanununa muhalefet etmek” iddiasıyla 16 ay hapis cezası verildi. Tiyatrocu Abdulhakim Bağış arkadaşları tarafından cezaevine uğurlandı.

Cezaevine uğurlanmadan önce açıklama yapan Bağış, 34 insanın hayatını kaybettiği bir katliam için düzenlenen anmada Yenikapı Tiyatrosu olarak oyunlarını sergilemek için yer aldıklarının belirterek, şöyle konuştu: “Tiyatro sanatçısı, oynadığı bir oyundan dolayı yargılanamaz. Sanatta işlenecek suç yoktur. Hayat sanatta, sanat sokakta tiyatro yapmaya devam edeceğim. Bu baskılar beni vazgeçiremeyecek.”

‘SANATTA İŞLENEBİLECEK SUÇ YOKTUR!’

Yenikapı Tiyatrosu Bağış’ın tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı. “Bu tutuklamanın asıl sebebi ‘Toplantı ve Yürüyüş Kanunlarına muhalefet’ değil, tüm onurlu sanatçılara gözdağı vermek ve susun demektir” denilen açıklama şöyle: 

“Roboski’de bundan tam beş yıl önce 34 insan üzerlerine bombalar yağdırılarak katledildi. Tıpkı İspanya’nın Guernica’sı gibi. “Gülmek, bir halk gülüyorsa gülmektir” der Edip Cansever. Tiyatromuz da işte tam bu noktada bir halkın acılarını paylaşmak, seslerini sanatın estetiğiyle yükseltmek için katliamın birinci yılında sokak anmalarında yer alarak, Nikolay Vasilyeviç Gogol’un Palto oyununu sergiledi.

Gerçekleşen katliama dair herhangi bir adalet süreci bulunmazken emekçilerimize Toplantı ve Yürüyüş Kanunlarına muhalefet ettikleri gerekçe gösterilerek dava açıldı. Dört yıl süren yargılamanın ardından emekçilerimizden Abdulhakim Bağış'a 16 ay hapis cezası verdi. Hem de tüm itiraz yolları kapalı olarak.

Bir sanatçı hassasiyetiyle çevresinde yaşanan hiç bir acıya kayıtsız kalamayan tüm gerçek sanatçılar gibi Abdulhakim Bağış'da tüm acılara karşı adalet ve daha güzel bir dünya için sanat üretmektedir. Bu tutuklamanın asıl sebebi  Toplantı ve Yürüyüş Kanunlarına muhalefet  değil, tüm onurlu sanatçılara gözdağı vermek ve susun demektir. Biz korkmuyoruz ve susmuyoruz, korkmayın ve susmayın!

Onlar sanatın gücünden korkuyorlar. Kapatılan sanat kurumları, ihraç edilen oyuncular, mühürsüz oylar, katliamlar ve eli kolu dili bağlı adaletten sonra elimizde sadece haklılığımız, cesaretimiz ve sanatımız kaldı, onu bizden söküp alamazlar.

Sanatın gözü bağlanamaz, dili susturulamaz. Var olduğumuz sürece barış, adalet ve özgürlük düşleri kurmaya ve düşler doğrultusunda sanat üretmeye devam edeceğiz. Tıpkı tüm baskılara rağmen tiyatro yapmaya devam eden Moliere gibi, “Bu resmi siz yaptınız” diyen Pablo Picasso gibi, yüzünü her daim emekçilere halka dönen Gogol  gibi inatla her alanda daima sanat yapmaya ve umudu büyütmeye devam edeceğiz.
Sanatta işlenebilecek suç yoktur!
Sanat hayattır, hayat sokakta!” (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ozanlar, festivalde buluşuyor

SONRAKİ HABER

Iğdır'da operasyon: HDP il başkanı ve 13 kişi gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...