08 Mayıs 2017 18:04

Sincan Cezaevi yönetimi HDP’li vekillere randevu vermedi

HDP vekillerin Baluken’nin cezaevi koşullarını öğrenmek için yapmak istedikleri ziyaret cezaevi yönetiminin randevu vermemesi üzerine gerçekleşmedi.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ile HDP Van Milletvekilli Bedia Özgökçe Ertan’ nın İdris Baluken’nin cezaevi koşullarını öğrenmek için yapmak istedikleri ziyaret, Cezaevi yönetiminin randevu vermemesi üzerine gerçekleşmedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ile HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ile Muş Milletvekili Burcu Özkan Çelik’in cezaevi koşullarını görüşmek üzere Sincan Cezaevi yönetimi ile görüşme gerçekleştirmek istedi. HDP’li heyet Sincan Kadın Kapalı Cezaevi yönetimi ile görüşme gerçekleştirirken, Baluken’nin tutuklu bulunduğu Sincan F Tipi Cezaevi yönetiminin HDP’li vekillere herhangi bir yanıt vermemesi üzerine, Baluken’nin cezaevi koşullarına ilişkin görüşüme sağlanmadı.

‘CEZAEVİ YÖNETİMİ RANDEVU VERMEDİ’

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım daha sonra konuya ilişkin Sincan Ceza İnfaz Kurumu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Yıldırım, Sincan F Tipi Cezaevi Yönetiminin kendilerine randevu vermediğinden kaynaklı, Baluken’nin cezaevi koşullarını görüşemediklerini aktardı.

‘SORUNUMUZ ARKADAŞLARIMINIZIN NEDEN CEZAEVİNDE OLDUKLARIDIR’

Yıldırım, “Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan Grup Başkan Vekilimiz İdris Baluken ve Muş milletvekilimiz Burcu Çelik Özkan’ın cezaevi koşullarını ve bize iletilen kimi sorunları cezaevi yönetimi ile görüşmek üzere cezaevi ziyareti gerçekleştirdik. Açık söylemek gerekirse, bizim sorunumuz arkadaşlarımız cezaevinde hangi koşullarda kaldığı değil; neden cezaevinde olduklarıdır. Yoksa iyi koşullarda cezaevini kabul eden bir anlayışı mahkûm ediyoruz. Siyasi kararlar ile arkadaşlarımızı cezaevlerinde tutuyorlar. Bir ülkenin milletvekillerinin tutuklu olduğu ülkede demokrasi problemlidir ve o ülkenin iktidarı o ülkeyi doğru yönetemiyordur. Düşünceler ile siyasi olarak mücadele edemeyenler, sandıkta bizi engelleyemeyenlerin başvurduğu aciz bir yöntemdir” diye ekledi” diye belirtti.

EŞ BAŞKANLARLA GÖRÜŞME DE ENGELLENMİŞTİ

HDP’den iki ayrı grup milletvekili, Edirne Kapalı Cezaevi ile Kandıra Kapalı Cezaevinde bulunan tutuklu Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer vekillerle yapmak istediği ziyaret engellenmişti.

AYHAN BİLGEN'E KİTAP AMBARGOSU

Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi(HDP) milletvekilleri Ayhan Bilgen, Selma Irmak, Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve DBP Van Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’yı ziyaret etmek isteyen HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Erdal Ataş’a izin verilmedi. Görüşün engellenmesi üzerine HDP Milletvekilleri cezaevi müdürü ile görüşmek istedi. Cezaevi müdürünün de hiç bir gerekçe göstermeden vekiller ile görüşmeyi red etmesi üzerine Avukat Diren Cevahir Şen cezaevine girerek vekiller ve eş başkanlar ile görüşme gerçekleştirdi.

VALİLİK KARARI GEREKÇESİYLE BASIN AÇIKLAMASINA İZİN VERİLMEDİ

Yaklaşık üç saat süren görüşmelerin ardından cezaevi önünde açıklama yapmak isteyen vekillere jandarma valiliğin "Cezaevi önünde açıklama yapılamaz" kararını gerekçe göstererek izin vermedi. Jandarmanın engelli üzerine vekille cezaevinin 1 kilometre ötesinde açıklama yaptı. Açıklamada ilk olarak konuşan Avukat Diren Cevahir Şen, Selma Irmak ve Sebahat Tuncel’in aynı hücrede kaldıklarını belirterek, “Yuva yapan kuşların taşıdıkları çiçekleri önlerine düşürdükleri sırada kuşların kendileri için getirdiklerine inandıklarını ve umudun yakın olduğunu söylediler” dedi.

Vekillerin sağlık durumlarında herhangi bir sorun olmadığını, baskı ve zulümlere rağmen mücadele edenlere selamları olduğunu belirten Şen, vekillerin mücadelelerine içeride de devam ettiğine dikkat çekerek, “Mevcut hukuk sisteminde bu davaların adalet getireceğine toplumun olduğu bizim de inancımız yok. Bunların dışında ise Ayhan Bilgen’e kitap ambargosu bulunuyor. Kendisine verilen üç kitaptan Tayfun Atay’ın Cemaat, Parti ve Tarikat isimli kitap incelenmek üzere el konulduğunu aktardı. Tüm halkımıza selamları bulunuyor” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Şen’in ardından HDP Milletvekili Hüda Kaya söz alarak basın açıklamasına dahi müsaade edilmediği ve bir kilometre uzaklıkta olmalarına rağmen jandarmanın yanlarına gelmesine tepki gösterdi. Bilgilendirme yaptıkları halde ikinci müdür ile dahi görüşemediklerini belirten Kaya, “Burada bir kez daha anladık ki bu topraklarda bir kilometre kare yerde bile bırakmayacak şekilde özgürce konuşabilme hakkımız elimizden alınmaya devam ediliyor” dedi. Kaya Türkiye’nin özgürleşinceye kadar 80 milyon insan için, barış içinde nefes alabilmek için, adaletin gerçekleşmesi için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Açlık grevindeki Nuriye Gülmen fenalaştı

SONRAKİ HABER

Denizli'de AR-DÖKÜM fabrikasında patlama: 5 işçi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...