08 Mayıs 2017 16:06

Baluken: Tedavi sürecim bilinçli olarak aksatılıyor

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in yargılanmasına devam edildi. Baluken tutukluluk sürecinde tedavisinin aksatıldığını belirtti.

Paylaş

Kasım 2016’da tutuklanıp hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada 30 Ocak’ta tahliye edilen, itiraz üzerine 21 Şubat’ta tekrar tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken’in yargılamasına devam edildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen duruşmaya Baluken tutuklu olduğu Sincan 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevinden SEGBİS üzerinden katılırken, avukatları da duruşmada hazır bulundu. Duruşmada, savcı davanın esası hakkında mütalaasını verdi. Savcı, delillerinin toplanmaması ve kuvvetli suç şüphesini gerekçe göstererek Baluken’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mütalaanın ardından Baluken’in savunmasına geçildi. Daha önce yaptığı savunmaları tekrar eden ve üzerine atılı suçlamaları reddeden Baluken, cezaevi koşullarından kaynaklı sağ ayağında oluşan geçici felç nedeniyle ameliyat olduktan sonra daha tedavisi bitmeden tutuklandığını hatırlattı. Baluken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadının hastalık nedeniyle tahliye edilmesine değinerek, “Ben doktorum, kimsenin hastalığından dolayı tahliye edilmesine karşı çıkmam. Ancak içeride durumu çok ağır olan hastalar var. Tutuklandığım günden beri Sincan Cezaevinde tecrit koşullarında kalmaktayım. Bilinçli bir şekilde 3 aydır tedavi sürecim aksatılmış oldu” dedi.

‘ESKİ MİT MÜSTEŞARI ÖZERKLİK TOPLANTISINA KATILDI’

HDP’nin, DTK’nin en önemli bileşenlerinden biri olduğunu ifade eden Baluken, DTK’nin illegalize edilmesiyle, DTK’ye anayasa çalışmaları için yazı gönderen dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in ve TBMM Başkanlık Divanının doğrudan suçlandığını söyledi. Çözüm süreci döneminde devletin en üst düzey yetkilileriyle görüştüğünü, dönemin başbakanları ve bakanlarına kadar en mahrem toplantılarına katıldığını hatırlatan Baluken, o dönemde kendisi hakkında fezleke hazırlayan “paralel devlet yapılanması - PDY” üyesi savcıların kendisi üzerinden çözüm sürecini müdahale etmeyi, bu süreci bitirmeyi hedeflediğine dikkat çekti. Baluken, demokratik özerkliğin tartışıldığı Demokratik Toplum Kongresi toplantısına, kendisiyle birlikte eski bir MİT Müsteşarı'nın da katıldığın belirterek, “Demokratik özerkliğin tartışıldığı bir DTK toplantısına eski MİT Müsteşarı ile birlikte katıldım. Toplantı arasında karşılıklı yemek yedik, tartıştık. Bu eski MİT Müsteşarı, tüm kamuoyunun bildiği isimdir. Bu nasıl bir yasadışı faaliyettir ki ben MİT Müsteşarı ile toplantıya katılmışım. Demokratik özerklik ile ilgili mecliste sayısız konuşma yaptım. Hatta yaptığım bir konuşmayı MHP milletvekilleri gelip tebrik etmişti” dedi. Baluken, savunmasının sonunda tahliyesine talep etti. Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir de, davanın özensiz hazırlandığını belirterek, “Bu dava dosyası için beraat kararı değil, hakkında düşme kararı verilmeli” dedi.

MAHKEME ÜYESİ KARŞI OY KULLANDI

Savunmaların ardından kısa bir ara veren mahkeme heyeti oy çokluğu ile Baluken’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Üye hakiminin karşı oy gerekçesinde ise Baluken’in tutuklama nedenlerinin kabul edilebilir ise de savunmasının alınmış olması, toplanması gereken ve Baluken’in etki edebileceği delillerin bulunmaması, tutuklama tedbiriyle elde edilmek istenen sonucun adli kontrol tedbiriyle elde edilebileceğini belirterek, Baluken’in tutuksuz yargılanması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Duruşma 5 Haziran tarihine ertelendi. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

‘Cizre bodrumları’ üzerine TOKİ konutları yapılacak!

SONRAKİ HABER

Amedspor play offta yarı finale yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...