08 Mayıs 2017 15:37

Karpuz tarlasında ‘güvencesiz’ çalışma koşulları

Adana’nın Ceyhan ilçesinde karpuz tarlasında zorlu koşullar altında 12 saat mesai yapan kadınlar emeklerinin karşılığını alamıyor.

Paylaş

Yazın gelmesiyle birlikte tarımın en çok yapıldığı kentler arasında yer alan Adana’da çalışan kadınların emeği görülmüyor. Adana’nın Ceyhan ilçesinde karpuz tarlasında 12 saat mesai yapan kadınlar, zorlu çalışma şartlarına rağmen emeklerinin karşılığını alamamaktan dert yandı.

‘OMUZ AĞRISINDAN HAREKET EDEMİYORUZ’

7 yıldır tarlada çalışan ve günlük 50 TL yevmiye alan Sevda Zamir, sabah saat 06.00’dan akşam 18.00’e kadar karpuz tarlasında çalıştığını anlatıyor. Karpuz tarlasında çalışmanın diğer tarla işlerinden daha zor olduğunu dile getiren Zamir, “Şu an karpuz üzerindeki naylonları kaldırıyoruz. O naylonların arkasında kalan demirleri topluyoruz. Demirleri omuzlarımızda taşıdığımız için akşam eve gidince omuz ağrısından hareket etmekte zorlanıyoruz” dedi.

Tarım işçisi Fatma Yıldız da çok çalışmalarına rağmen yevmiyelerinin az olduğunu ifade etti. Yıldız, kadının kendi parasını kazanmasını “güzel” olarak tarif ediyor.

‘YILIN HER AYI ÇALIŞIYORUZ’

10 yıldır tarım işçiliği yapan Güle Kaya ise, “Sabah saat 06.00’da evden çıkıyoruz gelip tarlada kahvaltı yapıyoruz. Tarlada ne iş olsa yapıyoruz. Tabi ki zorlanıyoruz. Seraları kaldırdıktan sonra geride kalan demirleri toplamak çok zor bir iştir. Çünkü o demirleri omzumuzda taşıdığımız için kollarımız ağrıyor” dedi. Eve gidince ev işlerini de yaptığını belirten Kaya, bu kadar çalışmalarına rağmen herhangi bir sağlık güvencelerinin olmadığını ve hastalandıklarında başlarının çaresine bakmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Eşi rahatsız olduğu için çalışmadığını ve 12 yıldır tarlada çalışarak ailesinin geçimini sağladığını ifade eden Ayşe Ertaş da “Yılın her ayında çalışıyoruz” dedi. (Adana/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Belge Yayınları'ndan baskınli ilgili açıklama

SONRAKİ HABER

Çarık ustalığı mesleğini sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...