Sarıyer Mahalleler Birliği’nden İBB'ye ıslah planı tepkisi

Sarıyer Mahalleler Birliği İBB’nin, Sarıyer’in imar ıslah planlarını meclise getirmemesine tepki gösterdi.

08 Mayıs 2017 12:47
Paylaş

Sarıyer Mahalleler Birliği’nin çağrısıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB)önünde toplanan yurttaşlar İBB’nin Sarıyer’in İmar Islah Planlarını meclise getirmeden iade etmesine tepki gösterdi, Tapularını istedi.

Sarıyer Mahalle Dernekleri, İBB’nin Saraçhane’de bulunan binası önünde toplandı. Belediye önünde toplanan kitle adına seçilen temsilciler, İBB’deki AKP ve CHP gruplarına giderek  görüşme gerçekleştirdi.  Görüşme sonrası yapılan açıklama da “Bu hukuksuz uygulamaya, bu vahim tutuma karşı Sarıyer Mahalleler Birliği olarak yapılan planların arkasındayız. Bu yanlış tutumun peşini bırakmayacağız” denildi.

‘2018’E KADAR VAKİT KAZANDIK’

Görüşmelerden sonra İBB önünde açıklama yapıldı. Ortak açıklamayı Neriman Duger okudu. 1984'te çıkarılan 2981 sayılı kanuna dayanan ve yerleşimlerinin hukuki güvenceye kavuşmasında bir aşamayı temsil eden haklarının, İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) ve yetkili kurumların görev ihmali nedeniyle kanunun tanıdığı haklara erişmeden, 6306 sayılı afet yasasıyla 2015'te iptal edilmek istendiğini söyleyen Duger, “Bu durum üzerine evvela, sürece müdahil olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulunan bütün parti gruplarına 2981 sayılı Kanunun kalkmasının ertelenmesi veya bu kanundan kaynaklı hakların kazanılmış hakka dönüştürülmesi talebimizi ilettik. Bu görüşmeler neticesinde mecliste bulunan 4 partinin OYBİRLİĞİ ile 2981 sayılı kanunun kalkması 3 sene ertelendi.  2018'e kadar vakit kazandık” diye konuştu.

‘SARIYER BELEDİYESİ DESTEK OLDU’

Sarıyer Belediye Meclisi 2981 sayılı kanun uyarınca ıslah planlarının hazırlanması için 2 defa oybirliği ile karar aldığını ifade eden Duger, “Islah imar planlarını çıkarma yetkisi olan Sarıyer Belediyesi ile tapularımızı almamız için gerekli ıslah planlarının yapılmasını sağlama maksadıyla görüşmeler yaptık. Islah planlarının yapım sürecinde mahallelerde sürdürülen çalışmalara destek olduk. Nihayet, Sarıyer Belediyesi bu planları hazırladı. 2017 Ocak ve Şubat ilçe belediye meclislerinde hazırlanmış olan ıslah planları oybirliği ile geçti. Her geçen plan, onaylanmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yollandı” dedi.

‘İBB MECLİSİ’NDE GÖRÜŞÜLMEDEN İLÇE BELEDİYESİNE GERİ YOLLANDI’

İlçe belediyesi tarafından onaylanıp Büyükşehir'e yollanan planlarının akıbetini öğrenmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geldiklerini belirten Duger, “Planlarımızın incelendiği söylendi. Haklarımızı takip etmemiz konusunda İBB meclisinde grubu bulunan iki parti tarafından da cesaretlendirildik. Gündelik siyasi çekişmelerden uzak durarak mahallelerimizi ve birliğimizi koruma merkezli çabalarımız takdir edildi. Bize söylenenlerin aksi istikamette; Nisan ayı içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili biriminden Sarıyer Belediyesi'ne planlarla ilgili bir "kâğıt" yollandı. Bu kâğıtla da, Sarıyer Belediye Meclisi’nde onaylanan planlar, bir bürokratın imzasıyla, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülmeksizin, ilçe belediyesine geri yollandı” diye konuştu.

‘HAKLARIMIZIN FARKINDAYIZ’

“Biz hakkını hukukunu çalışmış, organize olmuş, mahallelerinde siyasi etnik mezhebi v.b ayrıma düşmeden usulünce haklarını almaya ahdetmiş Sarıyerlileriz” diyen Duger, “Haklarımızın da hukukun da en az o yazıyı gönderen bürokratlar kadar farkındayız.  Biliyoruz ki:  İlçe meclisinin aldığı kararı ret veya kabul yetkisi sadece Büyükşehir Meclisi'ndedir. Bu yazı ile bir bürokrat meclisin yetkilerine el koymuş hem Sarıyer Belediye Meclisi’ni hem Büyükşehir Belediye Meclisi’ni vesayet altına almıştır.  Vesayetin oluşmasına da bizim seçtiğimiz idareciler tarafından göz yumulmuştur. Biz onları bürokratların arkasına saklansınlar diye seçmedik. Söz ve karar milletin ise bunu söylerken samimilerse, Sarıyer Belediyesi’nce gönderilen Islah İmar Planlarının Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşmek durumundadırlar. Bu mecliste ıslah planlarına ilişkin görüşmede kullanacakları oydan bağımsız bir durumdur. Islah planı yapılmasını, bizlere tapu verilmesini uygun bulmuyorlarsa çıkıp mecliste olumsuz oy kullanabilirler” dedi. 

‘KEYFİ UYGULAMALARI KABUL ETMİYORUZ’

Duger son olarak şunları söyledi: “Bu hukuksuz uygulamanın peşini bırakmamak bugün buraya geldik. Keyfi uygulamaları kabul etmeyeceğiz.  Kanunların bize tanıdığı haklarımıza kavuşuncaya kadar da takibimizi sürdüreceğiz. Büyükşehir ve ilçe belediye meclisinin tüm üyelerini de yetkilerine ve bizlerden aldıkları oyların sorumluluğuna sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Açıklama ‘Sarıyer bizimdir bizim kalacak’ sloganı ile son buldu. 

‘SİZLERİN YANINDA OLACAĞIZ’

Görüşmeden sonra CHP heyeti, kitleye ve basına bilgi verdi.  Sarıyer halkının haklı talebinin yanında olacaklarını söyledi.  CHP heyeti adına konuşan CHP İstanbul  Milletvekili Erdoğan Toprak, “Sarıyer belediyesinin vatandaşlarımızın sorunlarını çözme yolunda yaptığı çalışmanın buradan haksız bir şekilde iade edilmesini doğru bulmuyoruz.  Ranttan yana olan planlar çok çabuk geçti, halktan yana olan planlar kapalı kapılar ardında engellenerek geri gönderiliyor. Bu olayın takipçisi olacağız. Meclis üyelerimizle birlikte biz Sarıyer halkının haklı davalarında yanındayız. Halkın isteklerinin yerine getirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Sizlerin yanında olacağız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sıla Abalay ‘tesadüfen’ öldürülmüş!

SONRAKİ HABER

Ayşe Nur Zarakolu ödüllerinin sahipleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...