08 Mayıs 2017 07:37

Stockholm'de Naziler mülteciler için yapılan eyleme saldırdı

Naziler, İsveç'in başkenti Stockholm'de dün mülteci çocuklar için yapılan bir gösteriye saldırdı.

Paylaş

İsveç'in başkenti Stockholm'un Botkyrka Belediyesi'nde görevli sosyal hizmet emekçileri dün, hükümetin ülkeye yalnız gelen çocukların iltica haklarını sınırlayan ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi planlanan yönetmeliğini protesto etmek için parlamento binası yakınındaki Mynttorget Meydanı'nda gösteri düzenledi.

“Yalnız gelen genç sığınmacıların hakları için” parolasıyla düzenlenen ve yüzlerce kişinin katıldığı gösteriye Nordisk Ungdom (Kuzey Gençlik) adlı Nazi grup saldırdı. Ellerinde “Göçmenler evlerinize dönün” yazılı pankartlar taşıyan ve göçmen karşıtı ırkçı sloganlar atan grup, göstericilerin yanı sıra basın mensuplarına da saldırdı.

Dagens Nyheter gazetesi muhabiri, “Fotoğraf çektiğim sırada ansızın kafama vurdular. Ama herkesi ittiler, ben saldırıya uğrayanlardan sadece biriydim” açıklamasını yaptı. Saldırganlar hakkında işlem yapılması için polise bildirimde bulundu.

Gösteriye katılan Stockholm Belediyesi Yaşlılar ve Personel Müdürü Clara Lindblom da, Nazilerin çok saldırgan olduklarını ve pek çok kişiyi yumrukladıklarını söyledi.

Saldırıdan 5 dakika sonra meydana gelen polis, Nazilerle göstericilerin arasına girerek kavganın büyümesini engelledi. Ancak Nazileri meydandan uzaklaştırmadı. Gösteri izinli olmasına rağmen polisin önlem almaması ve saldırıdan sonra Nazileri meydandan uzaklaştırmaması eleştiri ve tepkilere yol açtı.

Nazilere direnenler arasında geçtiğimiz yıl 1 Mayısı'nda 300 Nazinin karşısına tek başına  dikilip yumruğunu havaya kaldıran Tess Asplund da vardı.

NAZİLER TERÖR ESTİRDİ

Bu olaydan bir gün önce de, Kuzey Direniş Hareketi adlı Nazi grup Rättvik ilçesinde düzenlenen panayırda terör estirdi.  Panayırda ırkçı ve göçmen düşmanı pankartlar açan Naziler, aynı içerikte bildiriler dağıttı.

63 yaşındaki Annelie Nilsson'a “Vatan haini” ve “Komünist fahişe” diyerek hakaret eden Naziler, kadının elindeki gök kuşağı bayrağını aldı. Bu sırada Nilsson'un yanında bulunan Sol Parti'nin Belediye Meclis Üyesi Conny Hansson da faşistlerin fiziki saldırısına uğradı.

Nilsson ve Hansson, Naziler hakkında işlem yapılması için polise suç bildiriminde bulundu.

50 GÖÇMEN ÇOCUK TAHLİYE EDİLDİ

İsveç Devlet Radyosu, dün, 1 Mayıs günü Kuzey Direniş Hareketi'nin düzenlediği gösteri öncesi güvenlik gerekçesiyle 50 ilticacı çocuğun kaldığı binanın boşaltıldığını ve çocukların iki gün başka bir yerde kaldıklarını açıkladı.

Belediyenin yalnız gelip iltica eden çocuklardan sorumlu koordinatörü Kjell Norqvist, İsveç Devlet Rayosu'na “Bundan bir süre önce Göteborg'da göçmen kampına yapılan bombalı saldırılarda Kuzey Direniş Hareketi'nin ilişkisini bildiğimiz için önlem almak zorunda kaldık” açıklamasını yaptı.

NAZİLERİN ETKİNLİKLERİ REKOR KIRDI

2008 yılından beri yabancı düşmanı, ırkçı ve Nazi örgütlerin çalışmalarını izleyen Expo dergisi, geçtiğimiz yıl Nazilerin 3064 etkinlik gerçekleştirerek rekor kırdıklarını açıkladı.

Bu faaliyetlerden 2759'u İsveç'in en saldırgan grubu olarak bilinen, gösterilere ve iltica kamplarına saldırılar yapan Kuzey Direniş Hareketi tarafından gerçekleştirildi.

Kuzey Direniş Hareketi'nin en etkin çalışma yürüttüğü bölgeler ise 1 Mayıs'larda provokatif gösteriler düzenlediği Dalarna ve İsveç'in güneyindeki Skåne bölgeleri.  (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Müzisyen Kerem Sevinç’in evinde arama

SONRAKİ HABER

Fabrika atıkları Kuruçay’a akıyor, köylüler tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...