08 Mayıs 2017 06:57

Prof. Dr. Nejat Narlı: Bebek ölümlerinde artış var

Çukurova Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nejat Narlı, son 2 yıldır yeni doğan bebek ölümlerinde artış olduğunu açıkladı.

Paylaş

Çukurova Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nejat Narlı, son 2 yılda prematüreler (erken doğum) başta olmak üzere yeni doğan bebek ölümlerinde artış olduğunu söyledi.

Erken doğan bebekleri yaşatabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Prof. Dr. Nejat Narlı, "Ülkemizde doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 10'u prematüre doğdu. 500 gram doğan her 5 bebekten biri ölebilir. Doğum ağırlığı azaldıkça ölüm oranları artabilir. Ancak yaşatabildiğimiz bebeklerin gülümsemesini görmek en büyük mutluluğumuz" dedi.

Özellikle Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu kentlerdeki yeni doğan ünitelerinde büyük yoğunluk yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Narlı şöyle konuştu:

"Ülkemizde son yıllarda özellikle de prematüreler başta olmak üzere maalesef ölüm hızı artış göstermiştir. Bunun birçok nedeni vardır ve özellikle yeni doğan yoğun bakım organizasyonundaki dağınıklık en önemli etkendir. Bölgemizde de son yıllarda artan sığınmacılarda prematüre doğum oranı daha fazladır. Özellikle Hatay, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa gibi Suriyeli sığınmacı veya göçmenlerin yoğun olduğu yerlerde çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Doğurganlık oranlarının yüksek olması, gebelik takiplerinin yapılmaması veya yetersiz olması, olumsuz hijyen koşulları gibi birçok nedenle Suriyeli yeni doğan bebeklerin erken doğma ve yoğun bakıma yatma gereksinimleri daha fazla olmaktadır. Bununla birlikte ülkemizde bebek ölümleri daha önce azalma gösterirken, ne yazık ki son 2 yılda, özellikle de prematüreler başta olmak üzere ölüm hızı artış göstermiştir." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Bursaspor otobüsüne taşlı saldırı

SONRAKİ HABER

Şehir Tiyatrosu kapatılınca 27 yıllık oyuncu köfteci oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...