07 Mayıs 2017 21:54

‘Göçmenler ve Alman emekçiler birlikte hareket etmeli’

Almanya Sol Parti NRW Milletvekili Adayı Ezgi Güyildar, 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimler öncesi Evrensel’e konuştu.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (NRW) 14 Mayıs’ta sandık başına gidiyor. 14 milyona yakın seçmenin sandık başına gideceği seçimler adeta küçük bir genel seçim niteliğinde. Aynı zamanda en çok göçmenin de yaşadığı NRW’de değişik partilerden çok sayıda Türkiye kökenli de aday. Sol Parti listesinden 11. sıradan aday olan DİDF üyesi Ezgi Güyildar, seçimler öncesinde sorularımızı yanıtladı. Güyildar, “Hem Türkiyeliler arasında hem de göçmenlerle Alman emekçiler arasındaki yakınlaşmayı ancak emekçiler olarak yaşadığımız ortak sorunlara karşı birlikte hareket edebilirsek sağlayabiliriz.”

14 Mayıs’ta yapılacak eyalet seçimlerinde DİDF üyesi olarak Sol Parti’den eyalet parlamentosuna aday oldunuz. Seçimlere az bir süre kala nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz? Nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Bugüne kadar pek çok değişik tepkiler aldık. Ama gördüklerimiz insanların mevcut egemen siyasetten rahatsız olduğunu açık olarak gösteriyor ve içinde bulundukları durumdan nasıl kurtulacaklarını bilemiyorlar. Bu noktada daha fazla çaba harcıyoruz. Sol Parti’nin bugün var olan sorunların çözümü için egemen siyasete karşı çıkan ve halkın yanında olan, örgütlenmesini isteyen tek parti olduğunu söylüyoruz.

Kamuoyu yoklamalarına göre eyalette durum nedir şu anda? Sol Parti’nin barajı güçlü bir şekilde aşması için kısa bir süre kala neler yapmak gerekiyor?

Son kamuoyu yoklamalarına göre Sol Parti’nin oyu istikrarlı olarak yüzde 5 ila 7 arasında değişiyor. Daha önce yüzde 4 civarında olduğumuzu gösteren anketler de vardı. Seçimlere kısa bir süre kala asıl olarak sokakta olanlar sonucu belirliyor.

Sokaklara çıkıp insanlarla yüz yüzü konuşmak, olanları anlatmak gerekiyor. Yine aynı şekilde işyerlerinde, semtlerde ya da üniversitelerde seçimleri gündeme taşımak ve Sol Parti’nin ana sorunları gündeme getirdiğini ifade etmek gerekiyor.

Sol Parti tekellerden ve firmalardan bağış alan bir parti değil. Bu nedenle seçim kampanyası imkanları bakımından değer partilerden daha dezavantajlı durumdayız. Ancak parti için seçim çalışması yapan çok sayıda gönüllü insan, hep birlikte mevcut politikalara karşı çalışma yapıyor.

Seçim programında Sol Parti göçmenlerin hangi sorunlarına dikkat çekiyor ve hangi önerilerde bulunuyor? Bir göçmen kökenli neden bu seçimlerde Sol Parti’ye oy vermeli?

Sol Parti olarak yıllardır ısrarlı şekilde “Herkese eşit haklar” talebinin sözde kalmamasını, gerçekten hayata geçirilmesini savunuyoruz. Biz aynı zamanda herkese eşit sosyal ve siyasi haklar da talep ediyoruz. Bunun içinde uzun süreden beri burada yaşayan ve yaşamaya devam edecek olanlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi ve şu sıralarda gündem olan çifte vatandaşlık hakkının verilmesini istiyoruz.

Göçmen kökenliler, içinde yaşadığımız bu toplumda sosyal alanlarda da olduğu gibi en çok haksızlığa uğrayan kesim. Bu göçmenler kendi çıkarlarını savunan partiye oy vermesi gerekiyor, tekellerin ve lobicilerin çıkarlarını savunan partilere oy vermemeliler.

Türkiye kökenli göçmenlerin dikkati son aylarda özellikle Türkiye’deki gelişmeler üzerinde. Onların dikkatini yeniden Almanya’daki sorunlara çekmek için neler yapılabilir?

Türkiye’deki gelişmeler uzun bir süredir burada yaşayan Türkiye kökenli göçmenleri de ilgilendiriyor. Ayrıca dış politikayla ilgili gelişmeler de ülkedeki insanları ilgilendiriyor. Türkiye’den izlenen kutuplaştırma politikalarının buradaki Türkiye kökenli göçmenleri bölmesine izin vermememiz gerekiyor. Hem Türkiyeliler arasında hem de göçmenlerle Alman emekçiler arasındaki yakınlaşmayı ancak emekçiler olarak yaşadığımız ortak sorunlara karşı birlikte hareket edebilirsek sağlayabiliriz. Bu konuda özellikle somut sorunlar üzerinden birlikte değişim için hareket etmeliyiz. Başka şekilde bir şeyler yapmak zor.

Bu seçimlerde sizin dışınızda da Türkiye kökenli adaylar var. Türkiye kökenli göçmenler oy verirken adaya mı yoksa parti programına mı bakarak oy vermeli?

Elbette seçmenler parti programlarına bakarak oy vermeli. Aynı kökene sahip olmak aynı çıkarları savunmak anlamına gelmiyor. Ben eyalet meclisinde zenginlerin, tekellerin çıkarlarını değil, ezilenlerin, işçilerin, göçmenlerin çıkarlarını savunmak için adayım.

ÖNCEKİ HABER

Hamas’ın yeni çizgisi

SONRAKİ HABER

Muhalefetten ‘Başkanlık seçimi’ tartışmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...