01 Temmuz 2012 10:00

‘ÖYM’ler ile birlikte Anayasa da değişmeli’

DOÇ. Dr. Osman Can, ÖYM’lerin kaldırılması tartışmalarını yeni anayasa çalışmaları bağlamında açıkladı.Radikal gazetesinden Ayça Örer’e konuşan Osman Can, dün yayımlanan röpartajında Anayasa değişmedikçe özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi. Can, &ldq

‘ÖYM’ler ile birlikte Anayasa da değişmeli’
Paylaş

DOÇ. Dr. Osman Can, ÖYM’lerin kaldırılması tartışmalarını yeni anayasa çalışmaları bağlamında açıkladı.
Radikal gazetesinden Ayça Örer’e konuşan Osman Can, dün yayımlanan röpartajında Anayasa değişmedikçe özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi. Can, “kaldırsanız da bu anayasal düzen sürdüğü sürece normal mahkemeler de aynı işi görmeye, biz de kendimizi kandırmaya devam ederiz” dedi.
Can, adalet sistemindeki bozukluklara da değinerek, “Bir siyasi partiyi seçip Ankara’ya gönderdiğiniz zaman oradaki insanlar bu araçları görüp demokratik bakıştan uzaklaşmaya başlıyor. Siz oraya demokrasinin araçlarıyla gitseniz bile çok hızlı bir şekilde demokrasiye gereksinim duymayan bir noktaya geliyorsunuz. Çünkü araçlar tamamen elinizde. Anayasal düzenin anti-demokratik, azınlık hegemonyasına el veren hali bizi bu noktaya getiriyor. AK Parti için de bu böyle” diye konuştu.
Anti-demokratik düzenin normlarına muhalef etmenin bir erdem olduğunu dile getiren Can şöyle konuştu: “Mesela Büşra Ersanlı Hoca politik bir muhalefet yapıyor. Ama teknik ceza hukuku buna suç demez. Ama Ceza Kanunu, anayasal düzenin korunmasından söz ediyorsa, anayasaya bakacağız. Onun başlangıç kısmını okumaya başladığımızda, hiçbir faaliyetin devletin ideolojik tercihleri karşısında koruma göremeyeceğini görürüz. E bunu hâkimler ve savcılar da görür. Üstelik orada etnik milliyetçilik de anayasal düzenin temel esası olarak tayin edilmişse, Büşra Ersanlı’nın karşılaştığı muamele normalleşmeye başlar. Olağan mahkemeler olsa da bu sonuç değişmez. Yarın öbür gün ben de siz de tutuklanabilirsiniz. Çünkü konuşacağız ve eleştireceğiz. Zira yüz yıllık anti-demokratik düzenin normlarına muhalefet etmek bir erdemdir.” (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Everce bir kez daha yıkıldı

SONRAKİ HABER

‘ÖYM’ler konusunda yapılacak düzenlemeler belirsiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa