07 Mayıs 2017 21:15

10 Ekim Katliamı mutlaka aydınlanacak

10 Ekim Ankara Katliamı davasının müşteki avukatlarından Tugay Bek, 3. duruşmaya ilişkin değerlendirme ve notları Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Tugay BEK*

10 Ekim Ankara Katliamı dosyasının üçüncü seri duruşmaları 2-4 Mayıs tarihleri arasında görüldü. Tüm katliam soruşturmalarında olduğu gibi Gar Katliamı soruşturmasında da derhal gizlilik kararı alınmıştı. İddianame ile mahkemenin önüne konulan sanıkların birer taşeron, tetikçi olduğu, asıl katillerin, azmettiricilerin açığa çıkartılması gerektiği patlamada yaşamını yitirenlerin yakınları ve yaralı kurtulanların tamamı tarafından bir kez de mahkemede ifade edildi. Bu davada sanık sandalyesinde oturan ve en ufak bir pişmanlık belirtisi göstermeyip, dahası dosyanın müştekilerine ve müdahil vekillerine sataşıp, hakaret ve tehditler savuran sanıkların yargılama sonunda kanunlarda öngörülen en üst hadden ceza verilecek olsa dahi adalet duygusu tatmin olmuş olmayacaktır.

MAHKEMENİN ‘KIRMIZI ÇİZGİSİ’

Müştekilerin beyanlarının alınması sonrası müdahil vekillerinin talebi üzerine 10 Ekim’de düzenlenmek istenen mitingin tertip komitesinden üç kişi tanık sıfatı ile dinlendi. Dinlenen tanıklar miting öncesi Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde sorumlu amirlerle yapılan güvenlik toplantılarını aktarıp miting öncesi gerekli tedbirlerin emniyet tarafından alınmamış olduğunun bir kez daha altını çizdiler. Dinlenen tanıkların beyanları ve dosya içindeki diğer belge ve deliller birlikte değerlendirildiğinde 10 Ekim Katliamı’nın arkasındaki maddi gerçeğin tam olarak açığa çıkartılabilmesi için Ankara Emniyet Müdürü ile ilgili ve sorumlu emniyet amirlerinin bu aşamada tanık sıfatı ile bilgisine başvurulması ve tanık sıfatıyla dinlenmesi yönünde müdahil vekillerinin talebi mahkeme tarafından kabul edilmedi. Emniyet ve siyasi erkin sorumluluğunun tartışılmasının önünü açabilecek bu talebi reddetmiş olmakla mahkeme heyeti, yargılamadaki “kırmızı çizgisinin” altını bir kez daha çizmiş oldu.

IŞİD YÖNETİCİLERİ ORTADAN MI KALDIRILIYOR ?

Soruşturma aşamasında tutuksuz yargılanan ve ilk kez katıldığı ikinci duruşmada tutuklanan Esin Altıntuğ’un anlatımları IŞİD operasyonlarına yönelik akılda kalan bir takım sorulara cevap olmuştur.  Esin Altıntuğ, 15 Kasım 2015 günü aynı evde bulunduğu sırada gerçekleşen polis operasyonunda kendini patlatarak öldüğü ileri sürülen 10 Ekim Katliamı’nın planlayıcısı olan eşi Halil İbrahim Durgun’un kendini patlatmış olduğuna inanmadığını söyledi. Esin Altıntuğ, Halil İbrahim Durgun’u teşhis etmesi için morga götürüldüğünde cesedin parçalanmamış olduğunu, eşinin cebinden çıktığı söylenerek kendisine verilen paraların dahi şaşırtıcı bir şekilde sağlam olduğunu söyledi.  Esin Altıntuğ, eşinin konuşmaması için polis tarafından infaz edilmiş olabileceğinden kuşku duyduğunu ifade etti. Mahkeme,Gaziantep Cumhuriyet Savcılığı’ndan bu kişilerin ölümü ile sonuçlanan operasyonlara ilişkin olay tutanakları, ölü muayene ve otopsi raporlarını göndermesini istemişti. Gaziantep Savcılığı ise kendilerinde bu belgelerin bulunmadığı yönünde bir yanıt vermişti. Mahkeme, müdahil vekillerinin talebi üzerine Gaziantep Cumhuriyet Savcılığından bu belgeleri yeniden istedi.  Esin Altıntuğ’un bu beyanları ve Cumhuriyet Savcılığı’nın istenen belgeleri göndermemesi, katliam sonrası Gaziantep’de gerçekleşen polis operasyonları sonucunda kendini patlatarak veya girilen çatışmada yaşamını yitirdiği ileri sürülen IŞİD sanıkları Yunus Durmaz, Halil İbrahim Durgun ve Mehmet Kadir Cabael’in ölümüne ilişkin kuşkuları artırmaktadır.

IŞİD SANIĞIYLA GÖRÜŞEN POLİSLER GİZLENMEKTE

Yine IŞİD’e depo ve hücre evi kiralamakla suçlanan sanıklardan Suphi Alpfidan’ın görüştüğü ve telefonla irtibat kurduğunu söylediği polisler ile telefon bilgilerine ilişkin soruları da Gaziantep Emniyet Müdürlüğü yanıtsız bırakmıştır.  Mahkeme Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne bu soruların yeniden sorulmasına karar verilmiştir.

CİHATÇILARIN ÜLKEYE NASIL GİRDİĞİ AYDINLANIYOR

Gaziantep Vali yardımcısının şoförü, valilik tercümanı ve gümrük muhafaza memurlarının tutuklu yargılandığı Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen başka bir soruşturma 10 Ekim ve diğer katliamların aydınlatılabilmesi için mahkemenin dikkatine sunuldu. Bu soruşturmada Vali yardımcının bilgisi dahilinde pek çok kişinin sınırdan geçişinin yapıldığı, MİT’inde aynı şekilde sınırdan kayıt dışı bir şekilde insan geçirdiği anlaşılmaktadır.  Yüzlerce insanımızın yaşamına mal olan cihatçı teröristlerin ülkeye kimlerin himayesinde ve göz yumması ile girip çıktığına ilişkin önemli bir belge niteliğindeki bu dosyanın da Gaziantep’ten incelenmek üzere istenmesi talep edilmiştir. Yine Gaziantep’te 21 Ağustos 2016 tarihinde kına gecesinde yapılan canlı bomba saldırısı davasında tutuklu IŞİD militanının Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile sık sık görüşme yaptığını ifade etmesi karşısında bu dosyanın da incelenmek üzere istenmesi talep edilmiştir.

KATLİAMIN AYDINLANMASI KAMOYUNUN TAKİBİNE BAĞLI

10 Ekim Katliamı davasında sanıkların vekili, “Bugün dahi IŞİD yargılamalarında Sulh Ceza Hakimlikleri üyelik iddialarında sürekli olarak şüphelileri serbest bırakmaktadır. Ama bu dosyada yargılamalar tutuklu olarak sürmektedir. Müvekkilimizin dosyasının bu sebeple ayrılmasını talep ediyorum” şeklinde bir talepte bulunmuştur.

Bir başka sanık vekili ise kendisinin Türkiye genelinde birçok IŞİD dosyasını takip ettiğini ve hiçbir dosyada bir yıldan fazla tutuklu kalan sanık olmadığını iddia etmektedir. Sanık vekilleri, beyanları ile yargının IŞİD yargılamasına toleranslı yaklaşımını itiraf ederken, 10 Ekim Katliamı Davasında ailelerin takibi ve kamuoyu baskısı olmamış olsa sanıkların çoktan tahliye olacağını söylemiş olmaktadır.Barış talebini dile getirmek için toplandığı alanda yaşamını yitirenlerin anısına duyduğumuz bir saygı ve onların özlemini duyduğu demokratik ve özgür bir ülke mücadelesini büyütmek,10 Ekim ve diğer katliam dosyalarına kamuoyu ilgisinin büyütülmesine bağlıdır.

*10 Ekim Katliamı mağdurlarının avukatı

ÖNCEKİ HABER

Kızıl Gölet için uyarı: Şifa değil hastalık dağıtabilir

SONRAKİ HABER

AKP’li eski vekilin fabrikasında sendika düşmanlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...