07 Mayıs 2017 13:37

Baluken, 'Çözüm Süreci' dönemi eylemlerinden yargılanacak

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, 'Çözüm Süreci' dönemindeki eylem ve etkinliklerinden dolayı yarın hakim karşısına çıkacak.

Paylaş

4 Kasım 2016’da tutuklanan ve 30 Ocak’ta mahkemenin ara kararıyla tahliye edilip, yapılan itiraz üzerine 21 Şubat’ta yeniden tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken’in duruşması yarın görülecek.

“Demokratik çözüm süreci” döneminde İmralı, Ankara, Kandil arasında görüşmeler yapan Baluken’in bu dönemde katıldığı eylem ve etkinlikler de dava konusu yapılmıştı. İddianamede, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “Örgüte üye olma”, “Örgüt propagandası yapma” ile “Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılma ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlarını işlediği iddia edilen Baluken hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. 

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 30 Ocak’ta görülen davanın ilk duruşmasında mahkeme, Baluken’i Anayasa Mahkemesi’nin 04 Aralık 2013 tarihinde tutuklu milletvekili Mustafa Balbay için verdiği kararı ve milletvekili olmasını gerekçe göstererek tahliye etmişti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklu HDP milletvekillerinin serbest bırakılması için emsal olan karara karşı bir üst mahkeme olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etmişti. İtirazı kabul eden mahkeme, yetkisi olmamasına rağmen kendisini yargılamayı yapan Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yerine koymuştu. Mahkemenin itirazı yasal olan 15 gün içinde karara bağlamaması da tartışmalara neden olmuştu. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Silopi raporu: Deliller karartılmaya mı çalışılıyor?

SONRAKİ HABER

Aileler: Gezi’den Kurkut’a cezasızlık politikası sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...