07 Mayıs 2017 11:51

Ölüm koridorundan mülteci pazarlığına 'Sığınamayanlar'

Mültecilerle ilgili 'Sığınamayanlar' kitabının yazarı Ercüment Akdeniz, Malatya Anadolu Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluştu.

Paylaş

Gazeteci yazar Ercüment Akdeniz bu yıl 6.sı düzenlenen Malatya Anadolu Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluştu.

Fuar kapsamında dün “Sığınamayanlar” kitabının tanıtıldığı bir de panel yapıldı. Suriyeli sığınmacılar ve mülteci işçilerin sorunlarından kesitler sunan Akdeniz, 6 yıla rağmen Suriyelilere mülteci statüsü verilmemiş olmasını eleştirdi. Türkiye’nin de altına imza attığı “Geri Kabul Anlaşması”nı evrensel bir utanç belgesi olarak nitelendiren Akdeniz, kemanı ile sulara gömülen Barış Yazgı örneğinde olduğu gibi birçok ölümün Geri Kabul Anlaşması’ndan sonra riskli geçiş alanlarının çoğalmasına bağladı. 

Torbalı ve Adanalıoğlu’nda mültecilerin saldırıya uğrayarak yerlerinden edilmelerine de değinen Akdeniz “Kabul edelim ki toplum olarak ırkçılıkla ve önyargılarla yüzleşme sorunumuz var. Egemen medya da bunu kışkırtıyor zaten. Suriyeliler sürüldükten sonra ‘hayat normale döndü’ demeleri de bunun ifadesi” dedi.

Doç. Dr. Banu Kavaklı ve ekibinin Suriyelilere ilişkin toplumsal algı raporuna da atıflar yapan Akdeniz, rapordan verdiği örneklerle önyargının tırmandığı boyutu anlattı. Evrensel’de çıkan ve Adana 1 Mayısına katılan mülteci işçiyi anlatan haberden de kesitler sunan Akdeniz, “Tezgah kardeşliği yapan işçiler, emekçiler din, dil, ırk farkı gözetmeden ortak örgütlenme yollarını bulmalı, aksi halde emekçilerin bölünmesi ve daha acımasızca sömürülmesi kaçınılmaz” dedi. 

Yazar daha sonra Evrensel Basım Yayın Standı’nda kitaplarını imzaladı. (Malatya/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İşçi aileleri: Çalışma hayatında her gün savaş var

SONRAKİ HABER

Papa Francis: 'Bombaların anası' beni utandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...