İşçi aileleri: Çalışma hayatında her gün savaş var

Adalet Arayan İşçi Aileleri, eylemlerinin 61. haftasında inşaatlarda yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekti.

07 Mayıs 2017 11:39
Paylaş

Adalet Arayan İşçi Aileleri, Galatasaray Meydanı’nda her ayın ilk pazar günü gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbetinin 61’incisini tuttu.

Mayıs ayı nöbetinde inşaatta yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekildi, 28 Nisan’ın iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler için anma ve yas günü ilan edilmesi için imza kampanyası başlatıldığı söylendi. Açıklamada, “Her 15 saniyede bir işçi çalışırken hayatını kaybediyor! Her 15 saniyede 160 işçi 'iş kazası' geçiriyor! Bu çalışma hayatı bize her gün savaş sunuyor” denildi.

İş cinayetinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde basın metnini okuyan Erdinç Eroğlu, “En fazla iş cinayetinin gerçekleştiği sektör olan inşaat sektörü şehirlerde yayaların haklarını gasbetti, çevre, gürültü ve hava kirliliği neden oldu. Yıkımlar sırasında ortaya çıkan asbest toz halk sağlığına zarar verdi ve hafriyat kamyonları canlar aldı. 12 Mayıs'ta Yoğurtçu Parkında herhangi bir önlem alınmadığı için harfiyat kamyonunu sebebiyle hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin davasında diğerinin davasını İstanbul Valiliği 9 Şubat'tan itibaren Savcılığın asli kusurluların yargılanması talebiyle için yaptığı başvuruya 45 günlük yasal süresi çoktan aşıldığı halde henüz cevap vermedi” dedi.

‘SOMA’DAKİ ANMADA AİLELERİN YANINDA OLACAĞIZ’

28 Nisan’ın iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü olarak ilan edilmesini isteyen Eroğlu şu verileri paylaştı: “Uluslarası Çalışma Örgütüne göre her yıl yaklaşık 2 buçuk milyon kadın ve erkek çalışırken ölüyor. Çalışanlar her yıl yaklaşık 337 milyon 'iş kazasına' maruz kalıyor. Her yıl yaklaşık 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyorlar. Her 15 saniyede bir işçi çalışırken hayatını kaybediyor! Her 15 saniyede 160 işçi 'iş kazası' geçiriyor! Bu çalışma hayatı bize her gün savaş sunuyor!” dedi. Soma Katliamı’nı da hatırlatan Eroğlu, görülen son duruşmada savcının hazır olduğunu söylediği mütalaanın açıklamadığını aktardı.

Eroğlu, “Herkesi 13 Mayıs cumartesi günü Soma’da yapılacak olan üçüncü yıl dönümü anma etkinliklerinde ailelerin yanında olmaya çağırıyoruz” dedi.

‘DAVA SÜRÜNCEMEDE’

Basın açıklaması sonrası konuşan Soma davası işçi aileleri avukatı Berrin Demir, katıldığı son duruşmada savcının ‘Mütalaam hazır’ demesine rağmen dosya kapsamında ek süre istemesini eleştirdi. Demir, Alp Gürkan'ın ve Can Gürkan'ın avukatlarının hem ailelere hem de mahkeme heyetine ciddi baskıda bulunduğunu ve davayı sürüncemede bırakmaya çalıştıklarına dikkat çekti.

Daha sonrasında söz alan iş cinayetinde eşini kaybeden İdris Çabuk, iş cinayetlerinde sorumluların rüşvet, hukuksuzluk yoluyla aklandığına dikkat çekti. Çabuk, “Biz kamuoyundan sadece şunu istiyoruz. İş cinayetlerinde kendi yakınlarının öldüğünü düşünsünler” dedi.

‘EN FAZLA ÖLÜM İNŞATTA İŞ KOLUNDA’

Ailelerin gönüllü hukukçularından olan Av. Gökhan Küçük, iş cinayetleri arasında inşaat sektörünün payını, kayıt dışılığı, piyasayı anlattı. Bir yılda meydana gelen iş kazalarının yüzde 10’unun inşaat sektöründe olduğunu söyleyen Küçük, “Ölümlü iş kazalarının yüzde 34'ü inşaat sektöründe. Bir yılda iş kazalarında sakat kalanlarının yüzde 25'i inşaat sektöründe. Böyle baktığımızda kayıt dışılığın en fazla olduğu sektörün inşaat olduğunu görüyoruz dolayısıyla resmi istatistiklere yansıyan rakamların da doğru olmadığını anlıyoruz” dedi. İş kazalarında sürekli bir artış yaşandığına dikkat çeken Küçük, “İnşaat sektöründe büyüme, kayıt dışılık, örgütlenme özgürlüğünün önüne geçilmesi söz konusu. Bunlardan dolayı ne yazık ki iş cinayetlerinde azalma olmayacak” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Mersin’de 3 fidan 68’ler Ormanında anıldı

SONRAKİ HABER

Ölüm koridorundan mülteci pazarlığına 'Sığınamayanlar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...