07 Mayıs 2017 07:33

Venezuela muhalefeti diyalog çağrısını yine reddetti

Venezuela'da muhalefet, Devlet Başkanı Maduro’nun yeni kurucu meclis ve anayasa önerisinin tartışılacağı ilk toplantıya katılmayacağını açıkladı.

Paylaş

Filiz YAVUZ

Venezuele Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yeni kurucu meclis ve anayasa önerisini tartışmak üzere yapılacak ilk toplantıya hükümet tarafından davet edilen muhalefet toplantıya katılmayacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Delcy Rodríguez muhalefete gönderilen davetiyenin ardından muhalefetin toplantılara katılmamasının hiç bir mazeretinin olamayacağını söylemişti. 

Mirando eyalet valisi ve muhalefetin eski başkan adayı Henrique Capriles, sağ partilerin oluşturduğu muhalefet koalisyonu Demokratik Birlik Masası'nın (MUD) toplantıya katılmayacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Delcy Rodríguez, Twitter hesabından “Barış ve egemenlik için yapılan toplantılara katılmamanın muhalefet açısından bir mazereti yoktur. Şiddetten vazgeçin ve Anayasa çağrısına uyun” çağrısında bulunmuştu.

Tüm muhalefet partileriyle birlikte MUD da başkan Maduro’nun “barış ve ülkedeki istikrarı garanti altına almak için” getirdiği öneriyi tartışmak üzere ilk toplantıya davet edilmişti.

Toplantı bugün başkent Karakas'ta Miraflores sarayında yerel saatle 08.00-11.00 arasında yapılacak. 

EYLEMLERE DEVAM KARARI

Ülkedeki protestolar önceki de devam etti. Başkent Karakas’ta hem Maduro karşıtı hem de Maduro yanlısı kadınlar sokağa çıktı. Muhalif kadınların eyleminde konuşan Henrique Capriles muhalefetin eylemlerine devam edeceğini duyurdu.

Corabobo eyaletinde ise 135 iş yerine zarar verdiği belirlenen 45 suç çetesi tespit edildi. Yağma olaylarının üzerine iç işleri bakanlığı bölgede güvenliğin arttırılması gereken 10 stratejik bölge belirledi.

PAPA: DİN GÖREVLİLERİ KÖPRÜ OLSUN

Öte yandan Venezüela’daki kriz dünyanın gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Papa Francisco, Venezüela’daki din adamlarına  ülkedeki olaylardan duyduğu derin üzüntülerini bildiren bir mektup gönderdi. Papa, din adamlarından hükümet ve muhalefet arasındaki krizi çözmek için köprü olmalarını istedi.

Brezilya ve Uruguay gezisindeki İspanya başbakanı Mariano Rajoy ise Venezuela’da “demokratik ve adil bir seçim” çağrısı yaptı. ABD devlet başkanı Donald Trump ve Peru devlet başkanı Pedro Pablo Kuczynski de telefonla görüşerek Venezuela’daki siyasi ve ekonomik krizi konuştu. 

Venezuela devlet başkanı Nicolas Madura ise ABD yönetiminde bazı devletlerin Venezuela’da sosyalizmin çökertilmesi kampanyasını desteklemekle suçluyor. Nisan ayından itibaren ülkede süren olaylarda 37 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 750 kişi de yaralandı. (Madrid/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Dağ Koşusu Balkan Şampiyonu Yasemin Zengin'le tanışın

SONRAKİ HABER

Otomotiv ihracatı nisan ayında yüzde 12 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...