06 Mayıs 2017 17:49

Fransız İşçileri Komünist Partisi: Ne Macron ne Le Pen

Fransa'da yarın seçimlerin ikinci tutu yapılacak. Fransız İşçileri Komünist Partisi Ne Macron ne Le Pen' diyerek oy kulanmama çağrısı yaptı.

Paylaş

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu başladı. Bu turda yarışacak adaylar ise liberal sağın adayı, eski bankacı ve eski ekonomi bakanı Emmanuel Macron ile aşırı sağın ve ırkçıların adayı Marine Le Pen.

Son günlerde “Ne bankacı ne faşist, ne patron ne ırkçı, ne Macron ne Le Pen” denilerek yapılan gençlik eylemleri devam ederken, Fransız İşçileri Komünist Partisi de  (PCOF) seçimle ilgili yazılı açıklama yaptı ve Fransız emekçilerini ‘oy kulanmama’ya çağırdı. 

‘İLK TURDA DÜZEN PARTİLERİ REDDEDİLDİ’

Açıklamada, “Ortaya çıkan sonuçlarda dikkat çeken temel yönlerden biri, 40 yıldır ülkeyi yöneten 2 partinin temsilcilerinin kitlesel olarak reddedilmesidir” denildi. Ayrıca, “Boyun Eğmeyen Fransa” hareketini kurarak seçime katılan sol aday Jean-Luc Melenchon’a verilen oyların da “Neoliberal politikalara ve hükümete karşı” olduğuna dikkat çekildi. 

Bu oylar için “direnme potansiyeli” nitelendirmesi yapan PCOF, bu eğilimin devam eden mücadelelerle birleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

‘AŞIRI SAĞ, SİSTEMİN KOZU’ 

“Sınıf mücadelesi, ne ulusal ne uluslararası düzeyde seçim takvimleri ve buluşmalarına indirgenemez ve ona boyun eğdirilemez” denilen açıklamada, Le Pen’e karşı “Herkes Marcon’u desteklesin” tutumuna da tepki gösterilerek, “Aşırı sağ, oligarşinin elinde kullanılan bir koz; işçi ve halk hareketini bölmek için harekete geçirilen bir koz, sosyal ve milliyetçi bir söylemin arkasına gizlenen ırkçılığın, neoliberalizmin, savaş politikalarının kozudur.

Macron, oligarşinin açık adayıdır ve neoliberalizmin savunucusu olarak, Avrupa askeri savunmasının ve NATO’nun savunucusu olarak aşırı sağın engelleyicisi olamaz” denildi. 

OY KULLANMAMA ÇAĞRISI

PCOF, “Macron’un kuyrukçusu olmaya yönelik baskılara boyun eğmeyi reddediyoruz” dediği açıklamasında bugün yapılacak ikinci tur seçimleri için tavrını ise şu şekilde açıkladı: “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oy kullanmamaya çağırıyoruz. Siyasi mücadelenin tek bir şahsiyete dayandırılması üzerine temellendirilen bu cumhurbaşkanlığı seçimleri, Fransız emperyalizminin çıkarlarını idare edecek birisinin seçilmesiyle sonuçlanacaktır. 

Bugün acil olan örgütlenmek ve mücadele etmektir; işçi ve emekçilerin çıkarlarını savunmak, Macron’un güçlendireceği neoliberal politikalara, polis devletine ve savaş politikalarına karşı mücadele etmek için cephe oluşturmaktır. Ulusal ve toplumsal kurtuluşları için mücadele eden halklarla dayanışmayı güçlendirmektir.” (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

Muğla’da KHK ihraçları protesto edildi

SONRAKİ HABER

‘Erdoğan Rakka’yı  Beyaz Saray’da öğrenecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...