01 Temmuz 2012 09:01

14 Temmuz, çözümün mitingi olacak

14 Temmuz’da “Kürt Sorununa Demokratik Çözüm ve Öcalan’a Özgürlük” sloganıyla Diyarbakır’da gerçekleştirilecek bölgesel miting öncesi DTK ve BDP Eş başkanlarının katılımıyla DTK binasında basın toplantısı düzenlendi. Demokratik kitle örgütü temsilcileri, partililer ve BDP D

14 Temmuz, çözümün mitingi olacak
Paylaş
Faruk Ayyıldız

YA DEMOKRATİK ÇÖZÜM YA DA HALK DİRENİŞİ

İlk olarak konuşan DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk Kürt sorununda tarihi günlerden geçtiklerini söyledi. Buna rağmen dönüp dolaşıp aynı çözümsüzlük noktasına gelindiğini ifade eden Tuğluk, “Gün geçmiyor ki yeni ölümler olmasın. Batı da, Doğu da ölümlerin acısını çekiyor” diye konuştu. Kürt sorununun mevcut politikalar ile çözümünün imkansız olduğuna dikkat çeken Tuğluk, sorunun ya demokratik yollarla ya da halkın direnişiyle çözülebileceğini anlattı. Tüm çabalarının sürecin diyalog ve müzakere içerisinde geçmesi olduğunu vurgulayan Tuğluk şunları söyledi: “Kürt hareketi bu zamana kadar çözüme dair birçok proje sundu. Ancak ateşkesin olduğu dönemlerde bile ölümler ve tutuklamalar devam etti. Gelinen süreçte Kürt halkının uzattığı barış eline devlet şiddet ve tasfiye ile cevap veriyor.”  Devletin bu tutumlarından dolayı umutların kırıldığını ifade eden Tuğluk, yaşananların Türkiye açısından da genel bir sıkıntı olduğunu kaydetti.

MİTİNG DEVLET POLİTİKALARINA CEVAP OLACAK

14 Temmuz mitinginin devletin çözümsüzlük politikalarına halkın cevabı olacağını ifade eden Tuğluk, Newroz’da gösterilen iradenin tekrardan ortaya çıkarılacağını belirtti. Kürt halkının haklarıyla, özgürce ve barış içerisinde yaşamak istediğini aktaran Tuğluk, son dönemlerdeki muhatap tartışmalarına da dikkat çekerek, “Kürt halkı muhatabını belirlemiştir ve bu muhataplara saygı duyulmasını bekliyor” diye konuştu. Medyanın da iktidar aracılığıyla Kürt sorununda çarpıtmalara gittiğinin altını çizen Tuğluk, İktidarın çözüme çok yaklaşmışken, Kürtlerin bunu engellediği havasının yaratıldığını belirtti. Bunun psikolojik bir savaş olduğuna vurgu yapan Tuğluk, Kürt halkının çözümden yana olduğunu ve taleplerinin devletçe tanınmasını istediğini söyledi. Başbakan’ın sürekli halk iradesinden bahsettiğini ve buna vurgu yaptığını hatırlatan Tuğluk, Kürt halkının muhatap olarak Abdullah Öcalan’ı ortaya koyduğunu ve Başbakan’ı bu iradeyi tanımaya çağırdığını belirtti. 14 Temmuz mitinginin Kürt halkı için önemine de dikkat çeken Tuğluk, yoğun çalışmaların yürütüldüğünü ve mitingin çok kitlesel geçeceğini belirtti.

MİTİNGİN ÇIKARACAĞI SONUÇLARI AKP İYİ OKUMALI

Tuğluk’un ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 14 Temmuz mitinginin tarihi bir miting olacağına vurgu yaptı. “Kürt halkı olarak özgürlüğün bedeli neyse en ağır bedelleri ödeyerek bugünlere geldik” diyen Demirtaş, bu zamana kadar yüzlerce miting yaptıklarını ve güçlü mitinglerin Kürt halkının gücünü gösterdiğini söyledi. 14 Temmuz mitinginin tarihi sıçramalara yol açacak bir miting olacağını ifade eden Demirtaş, mitinge sadece Amed halkının değil çevre illerden ve köylerden de yoğun katılımın olacağını anlattı. Mitingin çok güçlü geçeceğinden kimsenin şühpe duymaması gerektiğini belirten Demirtaş, “Mitingin ortaya çıkaracaklarını iktidar iyi okumalı. Hükümetin çözüm iradesi varsa bu miting hükümete katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Leyla Zana’nın Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin de gazeteciler tarafından hatırlatılması üzerine Demirtaş, “Hayırlısı ne ise o olsun. Başbakan’ın samimiyetini göreceğiz. Umut ediyoruz ki Başbakan kendisine sunulan bu imkanları değerlendirir. Başbakan’ın tutumunun çözümde rolü olacaktır” dedi.

KÜRT HALKININ TEMSİLCİLERİ BELLİDİR

Ortada muhatap sorunu olmadığını da belirten Demirtaş, “2.5 yıldır Oslo’da, İmralı’da muhatap bellidir. Kürt halkı verdiği mücadeleyle muhataplarını ortaya koymuştur” dedi. 14 Temmuz mitinginin çözüm mitingi olacağını da ifade eden Demirtaş, Newroz ruhunun yakalanacağı bir mitingin kendilerini beklediğini kaydetti. Mitingin bölgesel bir miting olacağını da hatırlatan Demirtaş, İstanbul’dan, Edirne’den ve tüm illerden mitinge katılabilecek herkesi Diyarbakır’a davet etti.

KÜRT SORUNU TÜRKİYE'NİN BARIŞ SORUNUDUR

Demirtaş’ın ardından konuşan Gülten Kışanak Kürt sorununun Türkiye’nin en büyük sorunu olduğunu ifade etti. Barışın zamanının geldiğini söyleyen Kışanak, “Kürt sorunu Türkiye’nin en büyük sorunu olmakla birlikte Barış sorunudur da. Barışın, demokrasinin zamanı gelmiştir. Biz buna inanıyoruz” dedi. Bu süreçte Barış için adım atmayanların halklara karşı suç işlediğini belirten Kışanak, 14 Temmuz mitingi ile devlet başta olmak üzere herkese Kürtlerin barışa hazır olduklarını göstereceklerini vurguladı. Mitingin ardından kimsenin Kürt sorununu çözemiyoruz diyemeyeceğini kaydeden Kışanak, çözüm vaktinin geldiğini ve bunu ortaya koyacak güçlü bir miting gerçekleştireceklerini söyledi. Sakin bir ortamda konuşulduğunda herkesin çözümü konuşabildiğini ancak adım atmaya gelince sürecin tıkandığına dikkat çeken

Kışanak, “Bu miting müzakerelerin de önünü açacaktır” sözlerini kullandı (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ezen ulus milliyetçisi: Mehmet Perinçek

SONRAKİ HABER

Homa Dalyanı kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...