06 Mayıs 2017 07:20

Güleş'in avukatı: Gazetecilere ‘yazmayın’ mesajı veriliyor

Avukat Resul Tamur, Dihaber Muhabiri Mehmet Güleş’e 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilmesini değerlendirdi.

Paylaş

Elazığ Adliyesinde haber takibi yaptığı sırada gözaltına alınarak 7 Aralık 2016’da tutuklanan ve 3 Mayıs günü Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesinde karar duruşması görülen Dihaber Muhabiri Mehmet Güleş’e, “Örgüt üyesi olma” ve “Örgüt propagandası yapma” suçlamalarından toplam 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. Güleş’e verilen cezanın gerekçesi ise yaptığı haberler, haber kaynakları ve meslektaşlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri ve sosyal medya paylaşımları.

‘GÜLEŞ’İN TAHLİYE EDİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORDUK’

İddianameyi gördükten sonra Güleş’in tahliye edileceğini düşündüklerini söyleyen Avukat Resul Tamur “İddianamedeki iddialar tamamen gazetecilik faaliyetlerini illegalize etmeye dönük. Bu nedenle hem öfkelendik hem de bu iddialar karşısında ‘bağımsız yargı’nın ilk celsede Güleş’i serbest bırakacağını düşündük” diye konuştu.

Savcının Güleş’in cezalandırılmasını talep etme sebeplerinin tamamen gazetecilik faaliyetleri olduğunu vurgulayan Tamur, ikinci duruşmada gelen tutuklamaya ilişkin, “Bu dosyada, hukuki bakış açısına sahip hiç kimse Güleş’in örgüt üyesi olduğu ve örgüt propagandası yaptığı sonuçlarını çıkaramaz. Mahkemenin bu anlamda vermiş olduğu cezanın hukuki olmadığını, basındaki farklı seslere özellikle de özgür basın geleneğine öfke ve nefretle yaklaşmalarından kaynaklı olduğunu açıkça dile getirebiliriz” diye konuştu.
“Gazeteciliğin tanımını cezalar ile belirlemeye çalışan bir yargı pratiği gördük” diyen Tamur, Güleş’e verilen cezanın diğer gazetecilere mesaj olarak okunması gerektiğini dile getirdi.

‘CEZA İLE ALANDAKİ MUHABİRLER SİNDİRİLMEK İSTENİYOR’

Verilen cezanın Güleş şahsında özgür basına ve tüm muhalif basına verildiğini söyleyen Tamur, “Cezadan amaç özellikle pratik alanda çalışan muhabirleri sindirip halkın gerçeklere ilişkin haber almasının engellenmesidir. Bu ceza basının kamu çıkarını ilgilendiren bütün konularla ilgili bilgi ve görüş aktarmasının önüne geçmekte aynı zamanda toplumun da bu bilgi ve görüşleri edinme hakkını önlemek amacıyla alınmış bir karardır” dedi.

Avukat Tamur, mahkemenin Güleş’in Fırat Üniversitesi Hastanesine getirilen cenazeleri haberleştirmek için hastanede bulunması, Silopi’deki güncel durumu televizyon kanallarına bağlanıp aktarmasını, aynı ajansta çalıştığı muhabirlerle yaptığı haber içerikli telefon görüşmelerini bir bütün olarak gerçeği çarpıtarak yorumladığını hatırlatarak cezalandırmaya tepki gösterdi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İstiklal Caddesi'nde su borusu patladı

SONRAKİ HABER

3 fidan mezarı başında anıldı: Umudu büyüteceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...